Фалшиви слънцезащитни продукти заляха пазара!

Фалшиви слънцезащитни продукти заляха пазара. В началото на активния летен сезон пострадали предупреждават за кремове и спрейове, които водят до зачервяване и прегаряне на кожата.

Сред потърпевшите майки е и Ива Пламенова. Един от последните плажове с дъщеря й Дарияна завършва неприятно, именно след намазване със слънцезащитен крем, предава Нова тв. „Започна зачервяване, сърбеж и раздразнение върху участъци от кожата. Наложи се веднага да го отмием и да потърсим педиатър. Няма как да не се притесня”, разказва тя.

На пръв поглед продуктът по нищо не подсказвал, че е некачествен. Според европейската категоризация продуктите на пазара са с фактор от 6 до 50 – съответно при ниска и при много висока степен на защита. Върху опаковките на всеки продукт са изписани и вредните лъчи, от които продуктът ни пази – UVA, UVB и UVC. Кой продукт е фалшив и кой не обаче е трудно да се прецени, тъй като това може да се провери само в лаборатория. А тестовете са скъпи. „Започват от 5000 евро за проба. В Западна Европа потребителските организации изпитват много голяма част от тези продукти, някои от които се срещат и в България – с цени от 30 лв. и нагоре

. За жалост, слънцезащитните продукти не могат да се проверяват на принципа проба и грешка. Това не е ресторант да опитате една салата и да не се върнете след това, защото не ви е харесала”, обяснява Богомил Николов от „Активни потребители”. Кремовете и спрейовете, които обещават натурална защита, са сред основните заблуди на пазара, разкриват експерти. „Имат по-скоро някаква рекламна цел. До момента няма открити естествени продукти, които да имат ефективна слънцезащита. По-скоро са с ефект – намаляване на възпалението след облъчването от слънцето. Много често на българския пазар се промъкват продукти с компоненти, забранени на територията на ЕС, основно през нерегламентиран внос от държави извън ЕС”, казва фармацевтът Антон Вълев. Често търговците ни заблуждават и с обещания за водоустойчивост на продуктите.

Следвайте ни в социалните медии