Учени установиха ген, предпазващ носителите му от коронавируса

Целият свят е поразен от COVID-19, но не всички държави са еднакво засегнати. В скандинавските страни и на Балканите са регистрирани далеч по-малко смъртни случаи в сравнение с другите държави.

Учени от университета в Гент смятат, че генетичните различия между хората обясняват защо заболелите от коронавирус в някои страни са много повече.

Изследванията показват, че в страните, в които специфичен вариант на гена ACE1 е често срещан, броят на заразените и смъртните случаи е по-нисък. По-конкретно, именно полиморфизмът D на въпросния ген се среща главно в Източна Европа.

Според анализаторите освен правителствени политики за справяне с пандемията, периодът на карантина и социалната дистанция, от голямо значение за преборване на коронавируса са и определени генетични черти. Те откриха тясна връзка между ACE1 гена и развитието на Covid-19. Колкото повече жители имат D полиморфизъм на въпросния ген, толкова по-малко инфекции и смъртни случаи са регистрирани в съответната страна.

“Например, най-общо казано, D полиморфизмът на гена ACE1 е по-често срещан в източната част на Европа “, каза проф. Йорис Деланге. “В същото време можете да видите, че тежестта на епидемията Covid-19 намалява с преминаването от Западна към Централна и Източна Европа.”

До 41% е разликата в количеството на заразените в различните страни, като обяснението може да е именно този специфичен полиморфизъм.

За своите изследвания учените идентифицираха редица гени, които могат да играят роля в развитието на Covid-19, от които съществуват различни версии (така наречените полиморфизми), точно както гените за цвят на косата и очите имат различни версии. В научни бази данни те изчислиха колко често всеки от тези полиморфизми се среща в населението на 25 страни в Европа, Близкия Изток и Северна Африка.

“За да се борим по-ефективно с вируса, трябва да обърнем много повече внимание на това, кой живее в тези държави,” добави Деланг, “и как тези популации са генетично различни.”

Откритието може да позволи по-точно да се предвиди хода на епидемията от Covid-19 в определен регион или държава, като се включат данни за появата на D полиморфизма на гена ACE1 в модела.

Следвайте ни в социалните медии