Учени от Китай и Русия разработват ваксина срещу коронавируса

Китай е дал на Русия генома на новия коронавирус и учени от двете страни вече разработват ваксина срещу него, предаде БТА, като се позова на руското генерално консулство в Гуанчжоу, столица на южната китайска провинция Гуандун.

На база на предадения вирусен геном руски учени са разработили експресни тестове, които за два часа идентифицират в човешкия организъм причинителя на новата пневмония. По последни данни с нея са заразени общо 6012 души и 132 са починали.

Посолството на Русия в Пекин обсъжда с китайските власти възможностите да бъдат евакуирани руските граждани само от провинция Хубей, където са регистрирани най-много заразени с вируса, информира консулството на Москва в Гуанчжоу.

До момента за коронавируса се знае, че се среща предимно при диви животни – бозайници и змии, но попадне ли в човешки организъм, може да бъде смъртоносен. Специфичното е, че някои от заразените не проявяват симптоми на грип. Вирусът се разпространява чрез контакт или по капков път. Зараза по въздуха засега не е доказана. Човек може да е преносител на вируса до две седмици, преди да се разболее.

Междувременно СЗО промени на “висока” степента на опасност от новия вирус. Директорът на организацията е в Китай, където получи уверение от китайския президент, че заразата ще бъде овладяна. Редица държави подготвят евакуация на свои граждани от китайските градове под карантина.

Експертите предупреждават, че в социалните мрежи се въртят множество фалшиви новини, свързани с вируса, които целят да всяват масова паника.

Препоръките за превенция:

– да се мият често ръцете;

– болните от грип да покриват устата си, когато кихат и кашлят;

– храната, която консумираме, да бъде термично обработена.

Следвайте ни в социалните медии