Учени доказаха, че захарта води до зависимост

Много хора се оплакват, че сладкото ги привлича силно. Такива навици обаче често водят до затлъстяване и захарен диабет. Захарта често бива наричана “сладък наркотик”, но доскоро нямаше научни доказателства за подобни твърдения.

Датски учени са провели експеримент със свине и са стигнали до извода, че захарта наистина влияе на мозъка като дрога.

Няма съмнение, че поради силния си физиологичен ефект, захарта е вредна за здравето. Но са съществували съмнения как и дали влияе на мозъка и поведението.

В продължение на 12 дни прасетата са получавали по 2 литра подсладена със захар вода. С помощта на магнитно-резонансна томография (МРТ) е сравнено състоянието на мозъка на животните преди началото на изследването, в края на първия ден от него и при приключването му.

След само 12 дни прием на захар се наблюдават сериозни изменения в допамина и опиоидната системи на мозъка. Всъщност опиоидната система, която е химически свързана с благополучието и удоволствието, се активира още след първата доза.

Заключението на учените е, че захарта влияе на “системата за възнаграждение” по същия начин, както наркотичните вещества, освобождавайки трансмитерите допамин и опиоди, пише БГНЕС.

Системата за възнаграждение, с която са свързани чувството на удоволствие, щастие и благополучие, може да бъде активизирана и по други начини като секс, общуване или научаване на нещо ново, но изкуствените стимули обикновено действат по-бързо и по-силно.

Ако захарта може да доведе до промяна на системата за възнаграждение на мозъка само за 12 дни, става ясно защо естествените стимули като обучение или социални контакти биват оставени на заден план и са заменени от сладки изкушения или други изкуствени стимулатори на допамин, отбелязват учените.

Следвайте ни в социалните медии