Учат нотариусите в България на разводи по френски

България ще ползва опита на Франция за въвеждане на опростена процедура за развод по взаимно съгласие. Това стана ясно на последния национален семинар на Нотариалната камара.

„Искаме да се запознаем с опита на френските колеги. Да видим как функционира системата при тях. Какви са отзивите и статутът на документа, издаден от нотариуса и неговата правна сила с оглед на международното частно право. Считам, че този начин е удачен, защото в него участва не само нотариус, но и адвокати, представляващи всяка от двете страни”, каза за „Монитор” председателят на камарата Красимир Анадолиев.

Нотариусът от Франция г-жа Валери Велин обясни, че процедурата е станала възможна с приетия през 2016 г. закон, наречен „Правосъдие 21-век” и влязъл в сила от началото на 2017-та. Тя добави, че разводът по взаимно съгласие без съдия се появява по време на Великата френска революция и е можел да става за 24 часа. „Те са се наричали фамилни разводи, когато са се събирали родовете на двойката и решавали въпроса. Забранени са през 1816 г. при реставрацията на монархията. „След това, чак през 1975 г., 7 години след бурните протести от 1968 г., отново се даде възможност за развод по взаимно съгласие пред съдия. От тогава броят на разводите се утрои.

Сега 53% от браковете в Петата република завършват с развод, колкото е средният дял за Евросъюза”, поясни Велин.

По думите ѝ, самите граждани, а също адвокатите и нотариусите са доста доволни от това как протича новата процедура, защото нещата се случват доста по-бързо. „Проблем има обаче при процедури с участие на чужденци от държави извън ЕС. За Франция това са страни, свързани с историята ни. Тунис веднага призна валидността на процедурата. С Мароко сме в процес на преговори, а от Алжир отговорът засега е отрицателен”, каза още френският нотариус.

За развода пред нотариус има и доста условия и ограничения.

„Когато има деца нотариусът трябва да провери дали те са били информирани за възможността, която има да бъдат изслушани във връзка с намеренията на родителите им да се разведат. Само, ако те са се отказали може да се мине по бързата процедура чрез нотариус. В края ѝ страните имат срок от 15 дни за размисъл дали да не я прекратят”, каза още французойката. По думите ѝ в най-добрия случай това трае общо от около 30 дни.

Валери Велин обясни още, че във Франция по един или друг начин най-често се развеждат двойки между 35 и 45 години. „Според мен, след като навършат 45 години хората се примиряват. Общо разводите по взаимно съгласие, независимо от прилаганата процедура, са 55% от всички. В три четвърти от случаите жените са подалите молба за развод”, каза тя.

На въпрос дали в рамките на ЕС е възможен туризъм за разводи, както правят американците в Лас Вегас, Велин поясни, че от тази процедура могат да се възползват и български граждани или от други страни в ЕС, които обаче са се установили във Франция и имат там постоянен адрес.

От своя страна Красимир Анадолиев допълни, че за проучването на френския опит има и друга причина. „3 от 4 от сделките на нотариусите у нас са свързани с чужбина, защото животът стана глобален. Има много смесени бракове. При сделки ни се представят пълномощни от чужбина и ние трябва да сме информирани каква е формата на тези документи в съответната страна. Същото важи и за удостоверяванията за наследяване и брачните свидетелства и още много други неща”, допълни шефът на Нотариалната камара в България.

Следвайте ни в социалните медии