Ути Бъчваров дава съвети как да приготвим празничните ястия

Това че се ядат постни ястия, не означава, че трябва да сервираме постни спагети или някоя веганска рецепта, която сме видели от списание.

Малко повече от година домът на кулинарния спец Ути Бъчваров стана по-богат с две прекрасни създания – неговите момичета Далия и Ружа. Те са най-хубавата причина по коледните и новогодишни празници любителят на пътешествията да си остане у дома и да посреща гости. Какво ще сложи на трапезата на Бъдни вечер и на Коледа Ути Бъчваров, обяснява самият той в интервю на Румяна Смилкова, публикувано в nabore.bg.

Телевизионният водещ от БНТ дава съвети как да приготвим важните за тези дни ястия.

Ути, какво ще ни посъветваш да сложим на трапезата на Бъдни вечер?

Чарът на тази специална вечер е, че всяка фамилия има своите традиционни рецепти, по които приготвя ястията. Лично аз смятам, че човек трябва да се придържа стриктно към тях, а не да се опитва да въвежда несъответстващи с корените ни новости. Предаваните рецепти от поколение на поколение е пътят, който извървява една фамилия в годините, и това е най-вкусното. Помня какви ястия приготвяше моята баба, както и моята майка, и аз правя същите. Всяка година с роднините ми оценяваме старите рецепти, обсъждаме кой се е справил по-добре или по-лошо, защото винаги правим едно и също. Смятам, че Бъдни вечер е канонът на фамилията, който трябва да бъде следван и помнен. Това че се ядат постни ястия, не означава, че трябва да сервираме постни спагети или някоя веганска рецепта, която сме видели от списание. Кощунствено е за този празник, и аз лично не бих я куснал.

Какво слага вашата фамилия на масата на Бъдни вечер?

Сервираме зелеви сарми, пълнени сухи чушки, фасул, ошав, содена питка, постен зелник. При нас този зелник се прави с праз и орехи като баница. Вместо масло се слага зелник или олио, добавят се орехи, задушен праз. Редят се кори и плънка. Корите леко се навлажняват и се зелникът се пече като обикновена баница. Празът трябва да е задължително задушен, а орехите да са минати на тиган, за да станат по-ароматни. Част от тях са смлени, за да се получи каша с праза, а другите са на парчета. Предишни години съм слагал и суха чушка, защото празът и сухата чушка се връзват много. Може да се добави и някоя маслина.

Обикновено зелникът се прави предният ден, за да бъде леко отдъхнал, и човек да не се уморява на самия 24-и декември, докато направи всички ястия. Същото важи и за сармите и чушките.

Някои от нашите роднини приготвят вкусни пълнени чушки, в които слагат задушен праз, люта чушка и настъргани или намачкани сварени картофи. Те се запичат и се получава бързо и вкусно ястие. В някои краища на България поднасят т.нар. гнетени пиперки (пълнени) със сварен предварително фасул. Ошавът се прави задължително от сухи плодове и мед, за да се подслади. В миналото хората не са имали захар.

Винаги на трапезата ни има царска туршия, която се приготвя по фамилна рецепта. В нея има много хубави камби, карфиол и морковчета. Може да се сервира и армеева чорба (зелев сок). На трапезата задължително се слага голяма паница ситно нарязано кисело зеле, полято с хубав зехтин. Бъдни вечер не е пиршество, а време за смиреност.

Каква салата поднасяте?

Може да се направи стъргана ряпа или прясно зеле, но други салати в историята преди 20 години не е имало. На зимната трапеза на българина не са присъствали свежи домати, краставици и марули.

С кой десерт да се подсладим?

Печената ябълка е част от класиката на този ден, както и тиквата. А онези, които обичат да си угаждат, е добре към 20-и декември да направят баклава, за да може сиропът да попие до празниците.

По традиция трапезата на Коледа е по-богата. Какво да сложим на нея?

Тук приготовленията може да отидат до безкрайност. На този ден по традиция поднасяме свинско. Част от трапезата може да стане и тлъста птица. На Коледа се отварят вратите, бъчвите. Появяват се междупразничните ястия като капамата. След поста се прави заговяване. На 24-и сутринта се хапва лека пилешка чорба, за да може организмът да се подготви за приемането на месна храна. Все пак не е приемал месо близо 50 дни. В празничния ден се правят кебапи, осмянки. Киселото зеле е главен участник в тези трапези. По-мазни и тлъсти меса кацат в огромни зелеви тепсии и се поднасят с много червено вино.

Тогава фамилиите са обединени, всякакви вражди се забравят, а домът трябва да е отворен за роднини, приятели и съмишленици.

Каква салата да поднесем?

Много са популярни всички салати със сурови нарязани зеленчуци. На пазара продават жулиен резачки, които помагат да не се стърже на ренде. С тях се обработват репи моркови, гулии, които се овкусяват с различни видове оцет, тиквено олио, сусамово олио, и се поръсват с печени на тиган орехи, слънчогледово или тиквено семе, кашу. Те придават чар на салатата. Направете салатата по-рано, посолете я, намачкайте я, и я оставете да си почине, за да стане по-нежна и крехка. На Коледа се пият концентрати и тези салати са прекрасни за тях. Но класиката е да се ядат кисели туршии и да се пие червено вино.

Как да направим капамата?

Чарът е в това, че постните сърми, останали от Бъдни вечер, се облажват с остатъците от яденето на 25-и и 26-и и всичко се слага в голям съд, добавя се сланина, парче бахур, някоя пилешка кълка, и се оставя 2-3 часа във фурната. В миналото капамата не се е готвела през друго време в годината, защото не е имало такова изобилие.

Каква постна вкусотия да добавим още в менюто по празниците?

През тези дни идват роднини, приятели, и е добре да ги нагостим с фасул, който е задължителен гост на този празник на количествата. Бих го препоръчал и с кисело зеле на фурна.

Вие сте почитател на ликьора. Какъв да поднесем на гостите?

Като истински професионалист припомням, че ликьорът е част от удоволствието, от всяка вечеря, и като се разходим по различните ястия на масата, накрая е добре да ударим хубава глътка диджестив. С нея похапналият стомах ще преживее по-лесно вкусотиите, които сме му сервирали. Моите ликьори са направени със специални билки и български плодове.

Къде ще бъдете по празниците?

Всички мои роднини са канени вкъщи, защото семейството ни стана по-голямо, и върху моите плещи ще падне по-голяма част от организацията и готвеното.

Следвайте ни в социалните медии