УЕФА ни наказва с глоба и затворен Национален стадион

УЕФА ни наказва с 85 000 евро глоба и затворени изцяло трибуни за европейската квалификация срещу Чехия заради расистките прояви, предаде Gong. bg. За това съобщи в Twitter кореспондентът на BBC Натали Пиркс.

Националният отбор по футбол на България ще изиграе следващите си два домакински мача без право на публика.

На днешното си заседания това решение взе Дисциплинарната комисия на централата. 75 000 е санкцията за проявите на расова и друга дискриминация по време на мача с Англия (0:6) на 14 октомври, а 10 хиляди са заради освиркване на химна на гостите.

Същата санкция от 10 хиляди евро има и за Английската асоциация, тъй като гостуващите фенове също не уважиха “Мила родино” преди началото на двубоя. БФС получи и предупреждение за втори мач без публика, което влиза в сила автоматично при допускането на какъвто и да е инцидент при организацията на мача с Чехия.

Очаква се родната централа да предприеме кампания за допускането на стадиона на деца до 14 г., което е позволено от УЕФА при такава санкция. За това ще помогне и сравнително удобният час на двубоя – 19 ч на 17 ноември.

Шефът на БФС подаде оставка, след като премиерът Бойко Борисов я поиска. След мача България-Англия, който бе прекъснат на два пъти заради расистки прояви, спортният министър Красен Кралев заяви, че премиерът е поискал държавата да прекрати всякакви отношения с БФС, докато Михайлов го оглавява.

Първоначално той отказа да си подаде оставката, но после се съгласи. Два часа след това ГДБОП влезе в офисите на БФС, а премиерът обясни, че акцията е предварително планирана.

Румен Радев разкритикува действията на кабинета като намеса в работата на БФС. Междувременно заради расизма и фенове с черни качулки, правещи нацистки и нецензурни знаци, наречени от Борисов група олигофрени, станалото в София бе челна тема на всички британски медии.

Срам, позор, отвратително, расисти – така заглавията на пресата описаха станалото. В някои заглавия отборът на България и феновете бяха наречени животни и расисти.

Следвайте ни в социалните медии