Убиецът на Виктория Маринова ще избегне най-тежката присъда!

Северин Красимиров ще избегне най-тежката присъда.

Разпоредителното заседание по делото за убийството на журналистката Виктория Маринова ще бъде разгледано в 10:00 часа в понеделник в зала № 8 на Съдебната палата в Русе, съобщиха представители на Темида.

Съгласно приетата Медийна стратегия на Окръжен съд – Русе и по разпореждане на съдията докладчик по делото журналистите ще могат да правят видеозаснемане само преди началото на съдебното заседание.

Правенето на звукозаписи и видеозаписи в съдебна зала по време на заседанието е недопустимо, както и не е позволено съдебните заседания да се излъчват на живо. ОТ Окръжния съд в Русе припомниха, че не се разрешава излъчването на записи или изображения, направени без съгласието на председателя на съдийския състав. В случай на нарушаване на тази забрана се уведомяват компетентните органи.

Съдиите предупреждават, че ако присъстващите лица надхвърлят капацитета на съдебната зала, председателят на състава може да реши да ограничи достъпа до нея. В съдебната зала остават и няколко представители на медиите. Представителите на печата и публиката могат да бъдат отстранени по време на целия или на част от съдебния процес в интерес на нравствеността, обществеността, националната сигурност, интересите на непълнолетните лица или за защита на личния живот на страните по делата, както и ако съдът счете това за необходимо в случаите, в които поради специални обстоятелства публичността би нанесла вреда на интересите на правосъдието.

На 19 март окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев съобщи, че досъдебното производство за смъртта на Виктория Маринова приключи и Окръжна прокуратура – Русе е изготвила обвинителен акт, с който единственото обвиняеми лица по делото Северин Красимиров е предаден на съд. Той ще отговаря по три обвинения – извършени от него блудствени действия с Виктория Маринова, за изнасилване на телевизионната водеща и за убийство, извършено умишлено, по особени мъчителен начин, с особена жестокост. Георги Георгиев посочи, че дори само заради убийството законът предвижда най-тежкото наказание доживотна присъда, но не се знае как ще процедира адвокатът на обвиняеия по време на делото и че съществува варионта при съкратено производство и самопризнания за облекчена присъда. Според Георгиев, обвиняемият е признал за всичките си престъпления, включително за изнасилването на Виктория и извършеното от него убийство, пише 24 часа.

„За умишленото убийство законът предвижда възможно най-тежките наказания, сред които и доживотен затвор без замяна. Възможностите за развитие на процеса в съдебната му фаза зависят от избора на защитника и подсъдимия. Възможна е и процедура по съкратено съдебно следствие”, посочи Георгиев. В следващите дни стана ясно, че адвокатът на Красимиров е подал молба за съкратено производство, с което отпада възможността за най-тежките присъди за Северин.

Административният директор и водещ в русенската телевизия ТВН Виктория Маринова бе убита и изнасилена на 6 октомври 2018 г. до бетонната алея край Дунав, където бе спортувала. Северин Красимиров бе задържан четири дни по-късно в дома на майка си в Германия и върнат в България. 21-годишният ром бе подложен на комплексна съдебно-психиатрична и психологична експертиза, за да се установи дали е вменяем и може ли да носи наказателна отговорност.

Той лежа един месец в психиатричното отделение на затворническата болница в Ловеч, където бе наблюдаван и изследван от специалисти. Заключението им бе, че Северин страда от лека степен на умствено изоставане, има личностно разстройство, но към момента на извършване на престъплението и след това е разбирал свойството и значението на постъпките си.

На досъдебното производство Северин Красимиров се признава за виновен и дава подробни обяснения, които потвърждават становището на прокуратурата, относно мотива за извършване на престъплението. Освен обясненията на убиеца, прокуратурата разполага с множество веществени доказателства, с дрехите, с които Северин е извършил престъплението и по които е открита ДНК на Виктория, с вещите, той е взел от жертвата и се е опитал да укрие.

Прокуратурата смята, че разполага с достатъчно доказателства, които доказват нейните обвинения срещу рома. Георги Георгиев благодари на главния прокурор и на разследващите полицаи за оказаното съдействие по случая.

Убийството на Виктория Маринова по своята жестокост разтърси цяла България, но и създаде лош имидж на страната ни в Европа, заради трактовката, че е било извършено заради работата на Маринова, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

„Неприятен факт на внушения, които бяха направени от определени кръгове българи срещу българи, срещу нашите институции, срещу българската държава, че в България, журналисти, които се борят срещу корупцията и извършват разследвания, биват убивани. Нашето разследване показа, че това е чист криминален случай, но за съжаление, заради петното, което бяха оставили върху авторитета на държавата, се наложи целият екип да обори само с много усърдие, с висок професионализъм и със самообладание, което проявиха колегите, за да стигнем до истината. Твърденията злепоставиха България за много кратък период от време, но не постигнаха целите, които се бяха поставили тези кръгове от хора, вероятно ръководени от нечисти политически цели”, посочи Арнаудова.

Следвайте ни в социалните медии