Турция пуска сирийски бежанци в Европа

Турция, изправена пред нова мигрантска вълна, няма повече да спира сирийските бежанци да достигат Европа, каза високопоставен турски представител, цитиран от Ройтерс.

Близо милион цивилни бяха разселени в граничещата с Турция сирийска провинция Идлиб от декември насам заради подкрепяната от Русия офанзива на сирийските правителствени сили, които искат да отвоюват тази територия от подкрепяните от Турция сирийски бунтовници.

Ако бъде изпълнена заплахата за отваряне на път за бежанците към Европа, Турция ще се отметне от обещанието, дадено на ЕС през 2016 г. Европейският съюз предостави милиарди евро, в замяна на това Анкара да спира потока от мигранти към Европа.

В очакване на неминуемото пристигане на бежанци от Идлиб, турската полиция, бреговата охрана и граничните служители по сигурността са получили нареждане да не се намесват, ако мигрантите тръгнат да пресичат границите по суша и море.

“Решихме да не спираме сирийските бежанци да стигнат Европа по суша или море”, каза източникът, пожелал анонимност. “Всички бежанци, включително сирийците сега могат да влязат в Европейския съюз”, добави той.

По думите му бремето да приютява толкова голям брой хора “е твърде тежко за една единствена страна”.

В Турция има около 3,7 милиона сирийски бежанци, отбелязва БТА.

Следвайте ни в социалните медии