Турция била подготвена за коронавируса още преди той да се появи в Китай?

Турция е била подготвена за коронавируса още преди той да се появи в Китай, твърди в. “Тюркие”. Според изданието благодарение на заложените мерки в публикуван през 2019 г. доклад за евентуална национална пандемия от инфлуенца, равносметката от разпространението на коронавируса в страната не е по-тежка.

“Закъснелите плащат по-сурова цена”, пише “Тюркие”.

В документа били изредени редица предвидени мерки, сред които поставяне на термокамери на входовете на страната, с които да се следи състоянието на пътници от засегнати страни, преустановяване на посещения на театър, кино, конференции и пр., изолиране на пристигащите от чужбина по домовете им, прекъсване на учебни занятия в училищата и т.н.

В. “Йени акит” съобщава за “радостна вест”, отнасяща се до нови кадри в здравеопазването, експресни тестове за установяване на коронавируса и местна апаратура, която да се прилага при лечението на заразените.

В изявление вчера министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа призова възрастните хора да спазват полицейския час за лица над 65-годишна възраст и да не напускат домовете си. “Останете си вкъщи, нужни сте ни”, апелира Коджа.

Министърът съобщи, че 32 хиляди нови медицински работници ще се присъединят към системата на здравеопазването и обеща 100-процентна надбавка в заплатите на медиците през следващите три месеца. Коджа съобщи още, че от Китай е било доставено ново лекарство, което дава положителен резултат при лечение на болните от коронавирус, и вече е започнало прилагането му в Турция на пациенти в интензивните отделения.

По думите на здравния министър се очаква да започне серийно производство на апарати за обдишване, произвеждани в Турция. Отделно, от Китай вчера сутринта са пристигнали 50 хиляди експресни тестове за установяване на коронавирус, а в сряда броят им ще нарасне до 300 хиляди, като Турция е договорила с Китай да получи общо до един милион от тези тестове, каза още той.

“Аплодисментите не стигат, нужни са консумативи”, пише на свой ред “Коркусуз”, като твърди, че медици били принудени да вадят от своя джоб, за да се снабдят със защитни очила, маски и ръкавици поради недостатъчност в болниците, допълва БТА.

Следвайте ни в социалните медии