Тунис забрани носенето на никаби и закриването на лицето

Премиерът на Тунис Юсеф Шахед е забранил носенето на никаб – пълното покриване на лицето при жените – във всички публични институции поради рискове за сигурността, предава “Ал Джазира”.

Решението идва, след като на 27 юни в столицата се взривиха двама атентатори-самоубийци, които убиха двама и раниха още седем души.

Според свидетели, един от нападателите е носил никаб. Атаките бяха третите за общо седмица в страната и то в разгара на туристическия сезон. ИДИЛ пое отговорност и за трите.

На есен в Тунис ще има парламентарни избори и твърдите действия срещу тероризма и ислямизацията ще бъдат важни за резултатите.

През 2011 година на жените им беше позволено отново да носят никаб и хиджаб, след като светският диктатор Зин ал Абидин бен Али беше забранил носенето им преди десетилетия. Той отхвърляше всякакви форми на ислямско облекло, но след изгонването му от страната ислямистките движения и партии се изкачиха на власт.
През 2014 г. вътрешният министър на страната заръча на полицаите да проверяват по-често носещите никаб жени като част от анти-терористичните мерки, в случай че под никаба се крие мъж.

Тунис е една от малкото страни в Близкия изток и Северна Африка, където светски и ислямистки партии поделят управлението. Смята се, че тя е единствената държава, за която Арабската пролет донесе демократичен успех, въпреки че оттогава се бори с икономическо забавяне и социално недоволство.

Следвайте ни в социалните медии