Трета българска изложба ще се проведе в Лувъра

Радостен съм за това ново сътрудничество, което започна още от 2018 година между нашите две институции. Убеден съм, че този нов и оригинален поглед към България ще има голям успех.

Това пише в писмото си до министъра на културата Боил Банов президент-директорът на музея “Лувър” Жан-Люк Мартинез, съобщи пресцентърът на МК. Имам удоволствието да Ви потвърдя, че в рамките на сътрудничеството между нашите две институции Лувърът ще представи изложбата с работното заглавие към момента: “Изкуство и култури в България /16-18-и век/” през лятото на 2020 г. Това уверение дава президент-директорът на световния музей “Лувър” Жан-Люк Мартинез в писмо до министъра на културата Боил Банов. Тази изложба, изцяло подкрепена от мен, ще представлява едно истинско събитие за Лувъра, посочва в кореспонденцията президентът на френския музей.

Българските експонати ще бъдат изложени в залите на Лувъра в Париж от края на юни до края на ноември 2020 г. или до началото на януари 2021 г., в зависимост от възможностите на двете страни и на институциите, които работят за този проект, се посочва в писмото. В изложбата ще бъдат представени около 60 емблематични за периода експоната от различни области, които ще позволят да бъдат проследени основните тенденции и взаимодействия между материалната и духовната култура.
Искаме да дадем възможност изложбата да бъде разгледана не само от многобройните посетители през лятото и от нашата обичайна публика, но и от любителите на есенните изложби, подчертава президентът на Лувъра Жан-Люк Мартинез.

За целите на организирането на изложбата ще бъде създаден официален научен комитет от експерти на двете страни, представители на министерства, музеи, галерии и културни институти, които са в неформален контакт от миналата година. Лувърът ще изработи и публикува и специален илюстриран каталог на всички представени произведения.

Следвайте ни в социалните медии