Трайчо Трайков ще унищожи Паметника на Съветската армия?!

Новоизбраният кмет на столичния район „Средец” Трайчо Трайков и общинските съветници от Демократична България са твърдо решени да прокарат ново решение в Столичния общински съвет (СОС) за демонтирате на спорния Паметник на Съветската армия в центъра на София, пише сайтът Lupa.bg.

Бившият енергиен министър спечели балотажа в „Средец“ с 54,21 % като кандидат на обединението Демократична България, в което влизат „Да България”, на Христо Иванов, ДСБ на Атанас Атанасов и Зелено движение на Тома Белев.

Преди няколко години Трайчо Трайков бе един от малкото политици, който употреби названието МОЧА – Монумент на окупационната Червена армия, вместо Паметник на Съветската армия. Граждани и десни партии от години настояват за демонтирането на монумента и евентуалното му преместване в Музея на социалистическото изкуство.

От началото на прехода на България към демокрация паметникът е обект на разгорещени спорове относно неговото значение и бъдеще, както и на различни акции за неговото демонтиране.

В негова защита се изтъква аргументът, че той символизира уважението към приноса на Червената армия в победата на Съюзниците над Нацистка Германия през Втората световна война, както и фактът, че подобни паметници има и в други страни в Европа.

Противниците му подчертават, че паметникът е построен в чест на една армия, която без да има сериозен повод навлиза на българска територия, вследствие на обявена едностранно война срещу България. Така от международноправна гледна точка съветската армия е агресор, а не освободител.

През 1993 г. Столичният общински съвет, доминиран от групата на СДС, взема решение за премахване на паметника. В този момент обаче опитите за реализиране на решението не получават силна обществена подкрепа и търпят неуспех.

През същата година скулпторът Любомир Далчев, участвал в създаването на паметника, пише писмо, в което отбелязва, че Паметникът на Съветската армия не трябва да се извисява в Княжеската градина в центъра на София, а да бъде преместен на по-скромно място.

Преди да влезе в кметската битка в София Борислав Игнатов, който вече е в СОС като общински съветник от Демократична България, предложи паметникът да бъде погребан под хълм. В качеството си на председател на Камата на архитектите в България той предложи спорният монумент да бъде покрит със саркофаг, който да бъде покрит с дървета. Вътрешността на саркофага трябва да се превърне в музейно пространство, което всеки интересуващ се от този паметник, може да го види и да се запознае с историята му. Отвън пък ще се вижда зелен хълм с алеи и наблюдателна площадка на върха.

Очаква се сега общинските съветници от Демократична България и районният кмет на „Средец” Трайчо Трайков, в чийто район попада Паметникът на Червената армия, отново да повдигнат въпроса в СОС и дори да инициират местен референдум в София „за” и „против” демонтирането на монумента.

„Не може в центъра на столицата ни да възхваляваме този, който ни е унизил националното достойнство”, каза преди време общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева, която влезе и в новия СОС. Тя също е от дейните активисти, настояващи за премахване на МОЧА.

Днес в интервю по БНР Трайчо Трайков коментира, че е трудно да се обясни на младите как в центъра на София съжителстват два различни паметника – на Цар Освободител и на убийците на неговите потомци.

Въпросът обаче излиза извън правомощията на СОС и Столична община, защото монументът е държавна собственост, контрираха навремето от Национално движение „Русофили”, както и други защитници на монумента.

Паметникът на Съветската армия в София е изключителна публична държавна собственост. Регистриран като такъв непосредствено след построяването му. Той представлява европейско, архитектурно, историческо и военно наследство. Същият е под гражданско-правната защита по Закона за авторското право и смесените права. Демонтирането, частичното или пълното му преместване е под охраната на държавата, регламентирано с ред резолюции на ООН и европейски конвенции, обясниха русофилите. Те добавиха, че той е защитен и от Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската Федерация от 04.08.1992 г., подписан от президентите на двете държави.

Русофилите твърдят, че според нормативните документи Столичната община и областната администрация на област София-град са се ангажирали за съвместно ползване и управление на горния имот, а СО се задължава да вземе всички мерки по опазването, възстановяването и ползването на имота, съгласно неговото предназначение.

Това означава, че единствените, които могат да вземат решение за неговото бъдеще са държавните власти. Правителството на България обаче надали ще тръгне да дразни отново Русия с подобен акт, осъзнавайки колко чувствителни са в Москва на тема демонтиране на съветски и руски паметници.

Русия винаги реагира остро на всеки акт на поругаване на паметници на съветски войници в чужбина и настоява за строги наказания.

Следвайте ни в социалните медии