Трагедия в живота на Папи Ханс!

Бащата на популярния певец Константин Трендафилов Папи Ханс почина днес, твърди Lupa.bg. Проф. Владимир Трендафилов си е отишъл след продължителна битка с рака. Той бе само на 64 години.

Проф. Трендафилов бе изтъкнат поет, литературен критик и преводач. Роден е във Варна през 1955 г. Завършва английска филология в Софийския държавен университет. Две години работи като редактор в издателство „Народна култура“ (1981-1983), а след това е преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, Катедра по англицистика и американистика (англо-български превод, английска стилистика, съвременна британска поезия) от 1983 до 2001 г.

 

Проф. Владимир Трендафилов почина след дълга битка с рака. Той бе баща на популярния певец Папи Ханс

След 12 години прекъсване, от началото на 2013 г. отново преподава в Катедрата по англицистика и американистика към Софийския университет, където води лекции по съвременна британска литература. Хабилитира се като доцент с изследването „Дебютът Дикенс: Начална рецепция на английския автор и на творчеството му в България“ (2005). Професор от 2011 г. в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград и от 2013 г. в Софийския университет.

Трендафилов превежда от английски на български, основно поезия. Негов е емблематичният превод на избраната поезия и проза от ирландския класик и нобелист Уилям Бътлър Йейтс, излязла у нас през 1990 г. под заглавието „Кръвта и луната“. Има и две издадени стихосбирки – „Четирите фокуса“ (1997) и „Смъртният танц на фокусника и други стихотворения“ (1999).

В последните години Владимир Трендафилов стана по-известен като баща на младия писател и поет Константин Трендафилов, избрал за свое музикално алтер его псевдонима Папи Ханс. Баща и син бяха в чудесни отношения, въпреки че проф. Трендафилов в началото бе смутен от невероятната популярност на наследника си с “такива глупости”.

Следвайте ни в социалните медии