Токов удар уби 29-годишен мъж в Монтана

29-годишен мъж е ударен от електрически ток и е починал по време на работа по преместване на кабел в една от вилните зони на Монтана.

Мъжът е служител на кабелен оператор. Инцидентът е станал вчера, около 12 часа, обясни след проверка по случая директорът на Инспекцията по труда Димитър Петров пред БНР:

“Лицето при преместване на оптичен кабел на тяхната мрежа се е докоснало до кабел, по който има напрежение 380 волта, трифазно. Вследствие на токовия удар е починало. Стартирали сме проверка от наша гледна точка има ли нарушение на трудовото законодателство. Това, което сме констатирали към първия етап е, че момчето е с редовен трудов договор, с длъжностна характеристика, позволяваща работата, което е вършило, инструктирано и обучено е за нужната работа и всъщност е изпълнявало задълженията си.”

Предстои анализ какво е довело до инцидента и има ли някакви нарушения, свързани с това от гледна точка на трудовото законодателство. Случаят може би ще бъде разгледан и от гледна точка на това какво правят двата кабела на едно и също място, но това не е от компетенцията на Инспекцията по труда, добави Димитър Петров.

Следвайте ни в социалните медии