Тези две държави съобщиха за първи случаи на коронавирус

Индия и Филипините съобщиха за първи случаи на заразени с новия коронавирус, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В Индия е приет за лечение студент, завърнал се от Ухан. Той е поставен в изолация в болницата в Керала.

Във Филипините 38-годишна китайка, пристигнала от Ухан, също даде положителна проба за наличието на новия коронавирус и сега се намира в правителствена болница. В Малайзия властите съобщиха, че не са разрешили на 14 пътници, пристигнали на 28 януари с полет от Ухан до Куала Лумпур, да влязат в страната. Решението е било взето съгласно разпоредбите на министерството на здравеопазването да не се излага на риск населението.

Преди няколко дни малайзийските власти са разпоредили и временно да спре издаването на входни визи за китайци, живеещи в китайската провинция Хубей. В Малайзия има 8 случая на заразата и те са все китайци, пристигнали от Ухан.

Западни страни продължават с плановете за евакуация на свои граждани, намиращи се в Ухан. Париж предвижда да върне с два самолета най-малко 350 европейски граждани, от които 250 са французи.

Берлин обяви, че в идните дни ще пристъпи към евакуацията на 90 германци, намиращи се в Ухан.

Великобритания отложи планирания за днес полет за евакуация на своите граждани, защото не е получила необходимите разрешителни от китайските власти за неговото изпълнение. Планира се евакуираните британци от Ухан да бъдат докарани във база на британските кралски военновъздушни сили.

Пред няколко аптеки в Хонконг се извиха дълги опашки от хора, чакащи да си купят маски с надеждата, че те ще ги предпазят от новия коронавирус. В няколко южнокорейски града имаше протести срещу плановете на правителството да върне с четири полета около 700 южнокорейци, намиращи се в Ухан.

В градовете Асан и Чинчхон, намиращи се на около 80 километра от Сеул, демонстранти блокираха с трактори пътищата за достъп до сградите, избрани за центрове за карантина на завръщащите се от Ухан. Демонстранти в Асан замеряха с яйца министъра на вътрешните работи и сигурността Чин Йон и други южнокорейски представители, които дойдоха, за да разсеят безпокойството на хората. Някои протестиращи призоваха министъра да прибере в дома си някои от съгражданите им, които ще се върнат от Ухан, щом като счита, че те не представляват заплаха.

Министърът изрази разбиране за опасенията на сънародниците си, но каза, че южнокорейците в Ухан страдат и властите трябва да ги върнат възможно най-бързо обратно у дома. Днес руският премиер Михаил Мишустин подписа разпореждане за затваряне на границата на Русия в Далечния Изток. Това е част от мерките, които властите взимат срещу проникването на вируса в страната.

Хората в цял свят масово изкупуват медицинските маски в опит да се предпазят от новия коронавирус, разпространяващ се от Китай, но маските не осигуряват пълна защита. Всички вируси са достатъчно малки, за да преминат през тъканта на обикновените медицински маски, но микробите обикновено не се пренасят по въздуха, казва д-р Марк Денисън от медицинския център на университета “Вандербилт” в Нашвил, Тенеси. Денисън изследва ТОРС и близкоизточния респираторен синдром, които са коронавируси от семейството на причинителя на заразата от Ухан.

Вирусите обичайно се пренасят между хората чрез капчиците при кихане и кашляне. Тези капчици попадат върху ръцете и други повърхности, които се докосват от другите хора, а те от своя страна ги пренасят върху очите, носовете и устата си. Маските могат да блокират разпространението на по-едрите капчици при кихане и кашляне, тоест дават някаква защита, казва д-р Денисън. Освен това хората, които носят маски, не докосват носа и устата си. Това може да предпази носещите маски да поемат вируса от повърхности, докосвани от заразени. Никой досега обаче не е сравнявал заболеваемостта на група хора, носещи маски и на такива без маски при излагането им на въздействието на новия коронавирус, казва д-р Денисън.

Най-добрият начин да се избегне зараза с вируса е да се мият ръцете с вода и сапун. Ако не разполагате с тях, се използва препарат за дезинфекция на алкохолна основа. Същата препоръка е валидна за предпазване от обикновена настинка и грип.

Следвайте ни в социалните медии