Сърцето Ви се нуждае от ето този минерал

Над 150 000 българи страдат от сърдечно-съдови заболявания по данни на НЗОК към 1 януари 2019 година. Най-голям процент от тях – близо 90%, са на възраст над 60 години. Сърдечно-съдовите заболявания не са някакъв феномен за България – те са най-честата причина за смърт в развитите държави, но това, което хората не знаят, е, че често голяма част от тези случаи се дължат на магнезиев дефицит. Липсата на адекватни количества от този минерал в човешкия организъм води до редица състояния, някои от които могат и да са опасни.

Повечето хора вече знаят, че магнезият е от съществено значение за производството на енергия, възстановяването на мускулите след тежко натоварване и повишаването на качеството на съня.

Малко от нас обаче си дават сметка, че той е свързан и с работата на сърцето, което е един от най-важните мускули в тялото ни. Именно на дефицита на магнезий е възможно да се дължат често срещаните сърдечни аритмии, тахикардии и предсърдното мъждене. Хипертонията (високо кръвно) се повлиява бързо от магнезия, тъй като минералът бързо релаксира съдовете, а атеросклерозата може да бъде отложена или предотвратена с допълнителен прием на магнезий, тъй като той намалява калциевите нива в артериите. Една от най-рисковите медицински ситуации – внезапната коронарна смърт, може да настъпи дори и при не особено изразен магнезиев дефицит, който предизвиква спазъм в сърцето и оттам – спиране на сърдечната дейност.

Дали рискуваме да имаме магнезиев дефицит не е особено труден въпрос. Достатъчно е да си отговорим на въпроса как се храним – с качествени и пълноценни храни, или с каквото ни попадне под ръка. Лошите хранителни навици, с преобладаващо рафинирани храни, прекомерен прием на захар и джънкфуд, както и нарушеното храносмилане са като отворена врата за дефицита на магнезий и въобще на всякакви минерали. Водата, която пием всеки ден, също допринася за това, тъй като е бедна на магнезиеви йони – особено тази, която си наливаме от чешмата. Някои сериозни заболявания, като диабет, както и тежките физически натоварвания и бременността, допринасят този така ценен минерал да се изхвърля от организма по-бързо от нормалното или просто да не бъде усвояван качествено.

А какво е необходимо, за да бъде усвоен адекватно?

Макро – и микроелементите могат да бъдат усвоени в човешкия организъм само когато са в йонна форма. В случая с усвояването на магнезий важното е добрата дисоциация до свободни йони, които от своя страна осигуряват неговата биодостъпност. Тя се измерва в mmol и е различна от посочените на опаковката милиграми магнезий – те се отнасят към магнезиевото съединение, което се излъчва от организма през червата и бъбреците.

Ако попадате в групата на хората със сърдечно-съдови заболявания или просто искате да профилактирате такова състояние, то задължително се спрете на магнезий, който доставя свободни магнезиеви йони във високо количество. Такъв вариант е Biolectra 243 – една таблетка от него съдържа 403,0 – 435,2 мг магнезиев оксид, съответстващ на 243 мг магнезиеви йони. Разтваряйте по 1-2 таблетки дневно, в зависимост от тежестта на оплакванията и усещането за подобрение след приема на минерала. И винаги дръжте наблизо по една опаковка – дано не се наложи, но тя може да се окаже животоспасяваща!

Следвайте ни в социалните медии