Сухо и мъгливо време ни чака до края на зимата

Не са розови прогнозите. До края на януари ни очаква топло и сухо време. Акцентът е върху сухото време – до края на януари не виждам съществен валеж, а по някои прогнози не се вижда никакъв валеж. Това каза климатологът проф. Георги Рачев.

Това означава пределно ниско ниво на повърхностните води. Трябва много да се мисли какво ще правят перничани, а и не само те, защото се очертава и февруари да е драстично сух. И през февруари се очаква времето да е топло и сухо, а и за март месец дългосрочната прогноза е за топло и сухо време. Чак към април нещата започват да придобиват нормален характер, доколкото нормален характер означава нормални валежи и малко по-високи температури. Тенденцията е към топло време, с 1,5-2 градуса над нормата, заяви проф. Рачев.

В планините има малко сняг – валя по високите върхове, но по-малко, отколкото би трябвало да бъде за тази част от годината, отбеляза той.

Сухото време ще продължи със сигурност до края на януари месец. Около 21-23 януари има вероятност да падне някоя снежинка, но това ще бъде просто инцидентно. Има голяма вероятност някои места да завършат с нулев валеж, януари да бъде абсолютно сух, прогнозира климатологът.

От август месец миналата година насам времето е предимно топло и сухо, като особено ноември и декември месец бяха много сухи. Това не е причината язовирите да са празни – язовирите са празни, защото по една или друга причина се източват. Това е истината и колкото повече застанем срещу огледалото и видим себе си вътре, ще разберем, че не е природата виновна, виновна е изключително и само нашата дейност, подчерта проф. Рачев.

Ще ни тормозят мъгли, съпътствани от мръсен въздух. А и там, където има мъгла, температурите са по-ниски. Цялата седмица температурите ще бъдат предимно положителни. Сутрин ще бъде около 0 градуса или малко под нулата. Обедните температури ще бъдат 5-6 градуса, каза още проф. Георги Рачев.

Следвайте ни в социалните медии