Студът води до болки и шум в ушите

Студеното време през зимата може да причини физически промени в ухото, които в някои случаи водят до болка, виене на свят, шум и други оплаквания. Изключително ниските температури може да причинят втвърдяване на ушната кал, а това може да причини запушвания, заради които се получава главоболие, намален слух и инфекции. Хората, които носят слухови апарати, са изложени на по-голям риск от втвърдена ушна кал, тъй като ухото произвежда повече восък, когато в него има “чужд предмет”.

Болка във вътрешността на ушите може да се усети и ако има студен, пронизващ вятър. Причината е намаленото кръвообращение в тях. В студеното време организмът поддържа нормална телесна температура на вътрешните органи с предимство, което е свързано с по-слабо кръвообращение на крайниците. Това води до усещане на звън в ушите.

През зимата зачестяват настинките. Тъй като носът, гърлото и ушите са свързани, много често инфекциите преминават към ушите. В резултат на това може да се изпита болка във вътрешността им, както и заглъхналост. В такъв случай е добре да се посети лекар, за да се гарантира, че вътрешното ухо не страда.

Една от основните причини за загуба на слуха в студеното време е състояние, известно като екзостоза, при което се образува кост в ушния канал. Тя може да попречи на приемането на звуци, както и на способността на ухото да произвежда и изхвърля ушна кал. Състоянието е най-често срещано при сърфистите заради честото им излагане на студена вода. Постоянното излагане на ушите на студени температури увеличава риска от получаване на екзостоза.

Затова любителите на зимни спортове също трябва да бъдат внимателни.

Правилната защита на ушите през зимата може да ги предпази от проблеми, така че е строго препоръчително носенето на шапки, шалове и ушанки в студените месеци. Трябва да се отбележи, че докато покриването на ухото отвън го предпазва от студа, поставянето на предмети вътре, не е безопасно и ефективно. Използването на памучни тампони за уши за поддържането на топлина в ушите вместо да помогне, може да причини възпаления и допълнителни проблеми.

Следвайте ни в социалните медии