Соня Колтуклиева: Не стъпвам на българското Черноморие, след стреса, който преживях на “Слънчев бряг”

Последният път, когато бях в “Слънчев бряг” преживях такъв стрес, че вече пета година не съм стъпила на българското Черноморие. Отидохме с приятелка и със сина й-тийнейджър за дълъг уикенд през август. Няма да коментирам мръсния плаж, скъпите чадъри и шезлонги, отвратителната храна на космически цени, мега-скъпите плодове.

На третата сутрин тийнейджърът се събуди с болки в стомаха, повръщане, блед като платно. Много трудно научихме къде има медицински пункт. Заведохме момчето, което се влошаваше с минути, примрели от страх в един хотел с медицински пункт. Без грам да се трогне лекарят каза, че лекуват само чужденци – български лекар в български курорт!- а пък, за да сложат детето на система, трябва да се плати авансово. Не издържах. Свалих шапката и очилата и казах: веднага му слагайте системи, че ще помета “Слънчев бряг” с вас. Сториха го. Не ми се мисли какво щеше да се случи с момчето, ако не бях известна журналистка и не бяха ме познали…

Лекарят взе да се обяснява с мен, че всяко лято има епидемия от инфекции, защото морето е мръсно. Обаче за това не се говори.

Оказа се, че синът на приятелката ми се е разболял, тъй като плуваше в морето, а пък ние двете с майка му останахме невредими, понеже влизахме само в басейна на хотела.

Докато чакахме да изтече банката на системата, лекарят ме помоли на неговия телефон да говоря със собственика на медицинския пункт. Той се заомилква и започна да ме моли да не говоря или пиша за случая, за да не се провали летния сезон. “Българи сме, все пак”. Обади ми се и видна деятелка на туристическото движение в “Слънчев бряг”: моля те, нека да не вдигаме шум, да не проваляме сезона”… Не ги послушах, разбира се. Написах за тази драма. Оплюха ме. Не съм била патриотка. Сега пак оплюха медиите, че правели негативна кампания, служели на чужди интереси и какво ли още не. Но нито дума за слабости и грешки на безгрешните хотелиери в “Слънчев бряг”.

Днес е арестуван хотелиер, налетял да бие израелски туристки, изразили недоволство, че са им дублирани стаите, за които предварително са си платили. “Слънчев бряг” е първа новина за израелските медии.

Ето това е положението.

И сто декларации да напишат собствениците на хотели и ресторанти в “Слънчев бряг”, мизерията на най-големия черноморски курорт пак ще избухне като бомба в л@йняно блато.

И въпреки бурите на Халкидики, въпреки опашките на Кулата-Промахон, българите ще продължим да пътуваме към гръцките курорти.

И, не, не вие сте патриотите. Вие сте хищниците.

Соня Колтуклиева, Фейсбук

Следвайте ни в социалните медии