Солунската полиция разкри нелегална схема за осиновявания от България

Полицията в Солун е разкрила престъпна група, която се е занимавала с нелегални осиновявания от България. В рамките на полицейската операция са задържани 12 души, сред които адвокат и лекар, а цялата преписка включва повече от 60 лица.

В преписката са описани десетки случаи на жени от България, които са пътували до Гърция, съпровождани от членове на престъпната група, за да родят “по поръчка”, а новородените са били давани срещу заплащане на бездетни двойки.
След многомесечно разследване, в Солун беше разкрита фабрика за нелегални осиновявания с десетки случаи на жени от България, които са пътували до Гърция. Сумата е стигала до 25 000 евро, в зависимост от пола на детето и неговите характеристики.

Има случаи, когато децата, след като се прегледат от семейните лекари на новите родители, да бъдат връщани на търговците или ако детето не е достатъчно бяло, да пада цената му, тъй като майките са български ромки.

В хода на разследването е разкрита и една друга престъпна дейност – търговия с яйцеклетка на млади жени и отново са български ромки, които са давали срещу заплащане яйцеклетки на престъпната група, която ги е продавала. В случая с яйцеклетките са замесени частни клиники, които се занимават с асистирана репродукция, тъй като в Гърция сурогантното майчинство е позволено от закона. Максималната сума, която бъдещите родители могат да отпускат на сурогантната майка е 10 000 евро, но гръцките медии съобщават, че много чуждестранни двойки плащат значително по-високи такси на клиниките, като намекват, че тази полулегална индустрия е превърнала страната в база за трафик на хора.

В момента задържаните в Солун са около 12 души.

Следвайте ни в социалните медии