Собственик на свинекомплекс съди БАБХ за твърде ниско обезщетение

Собственикът на свинекомплекса в свищовското село Българско Сливово е завел дело срещу Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), с което оспорва размера на изплатеното обезщетение за унищожените 18 500 прасета, информира БНР. През август промишлената свинеферма беше засегната от заболяването африканска чума по свинете.

Според собственика на свинекомплекса в Българско Сливово изплатената компенсация от държавата е с един милион лева по-малко. Според Лефтер Лефтеров причината за по-ниското обезщетение, заради което е заведено дело във Великотърновския административен съд срещу Агенцията по храните, е неправилно изчисляване на щетите.

„Методиката, по която ни беше направена оценката, не е пазарна. В наредбата пише, че трябва да бъдем обезщетени по пазарни цени. На база на направени оценки на колеги и преизчисляване на нашите животни, които сме унищожили, разликата е някъде около един милион лева“, смята той.

Промишлената свинеферма в Българско Сливово се очаква да възстанови дейността си напролет догодина. Животни ще бъдат доставени от чужбина.

Следвайте ни в социалните медии