Собственикът на свинекомплекса в Бръшлен: Трагедията ни е огромна!

„Трагедията ни е огромна. 40 000 животни ще бъдат унищожени. Нямаме представа откъде тръгна заразата. Мерките ни за биосигурност бяха драконовски – не бяха 100 процента, а 150 процента.“

Така коментира пред „Монитор“ ситуацията в свинекомплекса в русенското село Бръшлен собственикът му Димитър Димитров, след като тази сутрин там бе потвърдено ново огнище на африканска чума по свинете. Свиневъдният обект е най-големият в Русенска област, един от големите в България и вторият засегнат от болестта след този в Николово.

Комплексът е със затворен цикъл на производство – тук в цех се произвежда фуражът, тук се съхранява зърното, има и кланица. Затова Димитров изключва възможността заразата да е дошла с фуража. Напоследък регистрирали повишена смъртност сред животните, от изпратените множество проби, 7-8 се оказали положителни.

„Микробиологията, вирусологията са сложни науки. Щом при тази биосигурност, вирусът се намери и при нас…“, коментира Димитров. Той смята, че районът около свинекомплекса гъмжи от диви свине.

В животновъдния обект работят 130 души. Всички те ще бъдат ангажирани в действията по ликвидирането на огнището, макар че били силно разстроени, тъй като са се грижели за тези животни.

Димитров каза, че местата за загробване на труповете са извън територията на обекта, но в близък район на земя, собственост на свинекомплекса. Евтаназирането все още не е започнало. Извършвала се подготовка.

Следвайте ни в социалните медии