Снайперисти охраняват папа Франциск

Светът гледа към България – за втори път в историята, страната ни ще бъде посетена от главата на Римокатолическата църква. 17 години след покойния Йоан Павел II, сега посрещаме папа Франциск. Преди да потегли към Балканите, папа Франциск написа кратко съобщение в Туитър.

Светият отец помоли пътуването му в България и Северна Македония да бъде придружено с молитва. Апостолическото посещение в София и в Раковски ще премине под мотото „Мир на Земята”. Събитията за граждани са две – на пл. „Александър Невски” и след това на пл. „Батенберг”. Франциск ще може да бъде видян за първи път пред президентството в 11 ч. Най-близкото място, на което може да застанете, са улиците „Леге” и „Съборна”.

Първото събитие с Папа Франциск, на което ще можете да присъствате, е на площада пред храм-паметник „Св. Александър Невски”, където се очаква в 13 ч. папата да произнесе традиционната неделна молитва. В ранния следобед Светият отец ще тръгне на обиколка из софийските улици с папамобила. Дори да сте далече от него, пак ще го видите – огромни монитори ще излъчват на живо трасето му.

Последното голямо събитие на папата у нас ще бъде на пл. „Независимост”, където в понеделник след 16 ч., заедно с представители на всички вероизповедания, ще бъде отслужена молитва за мир. По-малко от 24 часа до кацането на Светия отец, в столицата вече са в сила извънредни мерки за сигурност. Папата ще бъде пазен по въздух и земя.

Снайперисти ще пазят папата от покривите на сградите, а част от центъра на София вече е парализиран, зоните за сигурност са оградени с железни огради, предаде Би Ти Ви.

Полицията и НСО утре изцяло поемат охраната и започва изграждането на КПП-тата. Те са общо 13, но гражданите ще могат да ползват няколко – откъм църквата Света София или булевард „Раковски” за молитвата Царица Небесна и откъм Народния театър и булевард „Цар Освободител” за следобедната молитва. „КПП-тата ще работят три часа преди мероприятието. Желателно е хората така да пристигнат, че да заемат местата си 30-40 минути преди самото мероприятие”, заяви Красимир Добрев, директор на Жандармерията.

Съветът към хората, които ще присъстват на събитията, е да не пристигат в последния момент и да не носят забранени или опасни предмети – огнестрелно или хладно оръжие, боксове, палки, ножове, бомбички и пиротехнически средства. Няма да се допускат хора с бутилки от минерална вода, надвишаващи 500 милилитра. Мерките за сигурност трябва да са изключително сериозни, тъй като папата е една от най-застрашените личности в света, твърди бившият директор на НСО. Преди 17 години генерал Димитър Владимиров организира заедно с колегите си от службите охраната на папа Йоан Павел Втори.

„Имаше вълнуваща церемония на самото летище. Той целуна една кошничка с българска земя. Благослови България и беше трогателно”, спомня си Владимиров. През 2002 г. папата пристига у нас само с двама гардове и началника на швейцарската гвардия, която го пази, спомня си генералът. Сега за сигурността на Франциск ще се грижи и жандармерията на Ватикана, обясни в „Тази събота” по Би Ти Ви говорителят на Католическата църква у нас.

Вероятно и папамобилът ще бъде управляван от служител на Ватикана. Oт МВР обясниха, че ще са безкомпромисни към нарушителите на реда, но ще помогнат на всички, които ще дойдат тук, за да видят папата. Заради ограниченията, властите съветват при възможност да придвижвате пеша.

Следвайте ни в социалните медии