Смърт разтресе света на волейбола

Волейболният свят бе потресен днес от новината, че известният испански специалист Мигел Анхел Фаласка изненадващо е починал.

46-годишният наставник на женския италиански тим Саугела (Монца), който е роден в Мендоса (Аржентина), е намерил смъртта си в хотел в Италия.

Фаласка, който бе част от легендарния тим на Испания, който стана европейски шампион през 2007 година, е получил инфаркт.

Тъжната новина бе оповестена от бившия колега и приятел на Фаласка – Хосе Луис Молто. Според него 46-годишният треньор е бил в Италия на сватбата на на втория треньора на Монца. В петък вечер Мигел Анхел се е почувствал зле. Медицинските служби са били повикани в хотела, но лекарите не са успели да спасят бившия разпределител.

Смъртта е потвърдена и е в резултат на инфаркт. Съпругата на Фаласка, Естер Кустодио, вече е напуснала дома си, за да бъде заедно с децата си в в този труден момент.

Мигел Фаласка в своята волейболна кариера (през 1996-2013 г.) играе като разпределител за Лас Палмас, КНАК Рьозеларе, Модена, СКРА Белхатов и Урал (Уфа). С националния отбор на Испания той спечели златен медал на Европейското първенство 2007 в Русия.

Като треньор, Фаласка работи с отборите на СКРА Белхатов, Воро Волей (Монца), националният тим на Чехия, а за последно водеше женския тим на Монца.

Като треньор Мигел Анхел Фаласка постига най-големите си успехи с тима на полски СКРА Белхатов, с който става шампион на Полша през 2024, печели Купата на Полша през 2016 година и класира тима на 4-о място в Шампионската лига през 2015 година.

Братът на Мигел Анхел Фаласка – Гийермо (41 години) също бе част от легендарния тим на Испания, който Андреа Анастази изведе до европейската титла през 2007 година.

Следвайте ни в социалните медии