Смъртоносният коронавирус нападна и Европа!

Френският министър на здравеопазването Анес Бюзен обяви, че са потвърдени три случая на зараза с новия коронавирус във Франция. Това са и първите случаи в Европа, предадоха световните агенции.

Първият потвърден случай е при пациент, приет в болница в Бордо, а другите двама са в Париж, уточни министърът. Третият заразен е роднина на един от първите двама заболели от вируса .Тя увери, че властите ще направят всичко възможно, за да не се разпространи вирусът.

Бюзен добави, че вероятно може да има и други случаи на зараза във Франция, предаде Ройтерс.

Според френски медии при единият от двата случая във Франция – този в Бордо – става дума за мъж, който неотдавна се е върнал във Франция от Китай, преминавайки през Нидерландия. Той е от китайски произход и е бил в Ухан по работа. Живее в Жиронд във Франция. Засега не се знае много за парижкия потвърден случай.

Досега извън континентален Китай случаи на зараза има в Южна Корея (2 случая), в САЩ (2 случая), в Япония (2 случая), в Непал (1 случай), Сингапур (1 случай), Тайван (1 случай), Тайланд (4 случая), Виетнам (2 случая), Хонконг (2 случая), Макао (2 случая), припомня Франс прес. В повечето случаи става дума за китайци от Ухан или за местни жители, които са се завърнали от пътуване в Ухан – китайския град, откъдето тръгна заразата.

Австралия пък обяви за първия случай на коронавирус на своя територия.

Заразеният е в щата Виктория. Той е около 50-годишен китайски гражданин, пристигнал в Австралия от китайския град Гуанчжоу на 19 януари.

Пациентът е в стабилно и не особено сериозно състояние, обяви представител на здравните власти на Виктория.

Междувременно броят на починалите от коронавируса в Китай е достигнал 41 души, съобщиха китайските власти. Броят на заразените е над 1200.

Китайските власти започнаха голяма операция по поставяне на 13 града в Хубей под карантина, за да попречат на разпространението на вируса.

Следвайте ни в социалните медии