Смъртоносна дрога заля България!

Регистрирани са смъртни случаи и в България! Търгуват новите наркотици като соли за вана, ароматизатори и чай.

Новите дизайнерски дроги, заместители на най-популярните незаконни наркотици, се продават свободно на пазара у нас. Съвременните психоактивни вещества (ПАВ) са повече от 250-300 и не може да се смогне с вкарването им в забранителния списък за употреба. Увеличава се периметърът на търговските похвати, които минават през тъмната страна в интернет и се продават чрез DHL-пратки като соли за вана, ароматизатори за стая, растителни торове и в най-популярната форма като чай.

Това казва пред “Труд” д-р Борислав Станчев от дирекция “Превенции” в община Варна. Той участва във форума “Православните семейни ценности срещу новите дроги”, организиран на 5 и 6 октомври от сдружение “Отвори очи”, община Варна и Варненската и Великопреславската митрополия. ГМО заместителите на марихуана, кокаин, амфетамини, се продават като легална алтернатива на незаконните дроги. Те не се поддават на стандартните тестове, които използва Пътна полиция, не ги надушват и обучените кучета. Наркоманите пушат синтетичната трева и с изпарители на растителна маса, които наподобяват електронни цигари. Половината от тези заместители водят до смърт при свръхдоза, защото никой не знае от какви химически съединения са забъркани. Вече фатални случаи има и в България.

“Сегашният канабис е генномодифициран, като активното вещество е от 10 до 50 процента и няма нищо общо с марихуаната на хипитата от 50-60 те години”, посочи проф. д-р Снежана Златева, шеф на токсикологията към Военноморска болница във Варна.

“Новата опасност е т.н. хашишово масло, което е на мода в САЩ и в Европа, а вече е на пазара и у нас. Продава се на ампули, жълтата течност, в която е с високо съдържание на активното вещество 80 процента”, допълни д-р Станчев.

Според експерти отровата води до агресия! Наричат я “Синьо кадифе” и “Ванила скай”

Новият вид наркотик има много наименования “Синьо кадифе”, “Ванила скай”, “Ураганът Чарли” и “Облак 9” и кара потребителите си да бъдат крайно агресивни.

Химичният състав на веществото е такъв, че позволява то да се внася съвсем легално през границата – като соли за вана.

„Бяло вещество, което е под формата на кристали, може и да е прахообразно и се ползва така, както кокаинът и амфетамините. Действието му върху мозъка е много драстично и наркозависимите стават стават неконтролируеми”, обясни преди време д-р Теменужка Любенова, председател на областния съвет по наркотичните вещества в Благоевград. Една доза се продава за около 20 лева. “Действието трае до 30 мин. и причинява халюцинации. Може да предизвика и желание за консумация на човешка плът. Мозъчните клетки подават фалшиви сигнали на рецепторите очи, уши, нос”, обясни д-р Любенова. Новата дрога може да причини и спиране на дишането, инфаркти и инсулти. Според националния център по наркомании веществото е от групата на катиноните (пиролидинофенон) или така наречените “соли за вана”. На пазара на наркотици е засечено за първи път в Токио през 2007 г.

Следвайте ни в социалните медии