Смъртоносната китайска болест вече се разпространява по света

Китайка бе поставена под карантина в Тайланд заради мистериозен щам на коронавирус само дни преди китайската Нова година, когато в кралството има ръст на туристи от Китай, предаде Ройтерс.

Това е първи случай на заразата извън Китай.

61-годишен мъж е починал от пневмония в централния китайски град Ухан, след като там бе установено на все още неидентифициран вирус, седем души са в критично състояние, съобщиха здравните власти в Ухан.

Тайландските власти, които са в повишена готовност заради новините огнището в китайската провинция Хубей, съобщиха, че жената е била под карантина от сряда и вече може да бъде изписана и да се прибере. Заразата от вирусна пневмония в Китай, с която се заразиха над 40 души, вероятно се е разпространила от рибен пазар в Ухан и не се проявява извън територията на града, съобщи по-рано днес Световната здравна организация (СЗО), цитирана от БТА.

Инфекцията породи опасения за потенциална епидемия. В началото на януари властите в Ухан, главен град на китайската провинция Хубей, съобщиха за 44 заразени от неизвестна форма на вирусна пневмония. Болестта се появи в града в последните дни на 2019 г., един от заболелите впоследствие почина.

Китайските здравни власти обявиха миналата седмица, че вирусът е от неизвестен досега вид, но е от семейството на вирусите, причинили епидемията от ТОРС (SARS) и близкоизточния респираторен синдром. Затворен е рибният пазар в Ухан, за който „има доказателства, които дават повод да се смята, че заразата е свързана с него“, се пояснява в съобщението на СЗО.

Следвайте ни в социалните медии