Слави Трифонов: Минаха 15 дни от сватбата между ГЕРБ и БСП!

Минаха 15 дни от сватбата между ГЕРБ и БСП, с кумове – ВМРО и НФСБ. Не знам дали си спомняте за какво беше тази сватба, за какво беше този брак? Този брак беше брак по сметка. Брак за пари. За нашите пари. За 8 лева партийна субсидия на глас.

През лятото депутатите приеха субсидията да стане 1 лев на глас. Това се случи само преди няколко месеца. А помните ли защо тогава депутатите приеха субсидията да стане 1 лев?

А, да – приеха 1 лев субсидия, защото стана много срамно. Стана срамно, защото хванахме как всички партии са ощетявали с милиони левове бюджета, получавайки незаконно по-високи субсидии.

И какво стана няколко месеца по-късно? Депутатите решиха да изчакат края на годината, ние да забравим как са крали от всички данъкоплатци и хоп – пак да си вдигнат субсидията чрез Закона за държавния бюджет за 2020 г.

Преди 15 дни на сватбата в Парламента депутатите си вдигнаха субсидията от 1 лев на 8 лева. По предложение на Корнелия Нинова и БСП.

Дали може да си представите какво означава подобно увеличение? Аз ще ви кажа.

При 1 лев субсидия, през 2020 г. ГЕРБ щяха да получат малко над 1 милион лева от нашите пари. Сега, при 8 лева субсидия, ГЕРБ ще получат над 9 милиона лева. И пак ще трупат нашите пари на влог.

БСП вместо близо 1 милион лева субсидия, ще получат 7 милиона и 600 хиляди лева от нашите пари.
Така наречените „патриоти“ вместо 320 хиляди лева, ще получат над 2 милиона и половина лева.

Ще ви дам още един пример какво означава това увеличение на партийните субсидии с 8 пъти.

Представете си, ако имаше осемкратно увеличение не на партийните субсидии, а на майчинските. Майчинските за отглеждане на дете до двегодишна възраст не помръднаха тази година. Те са 380 лева на месец. Ако бяха увеличени осем пъти от депутатите, майчинските щяха да станат 3040 лева на месец.

Ако минималната пенсия от 234 лева и 12 стотинки беше увеличена осем пъти от депутатите, то тя щеше да стане 1872 лева и 96 стотинки. Политиците ще кажат, че това, което говоря, е популистко. Но пък аз ще ви кажа, че популизъм идва от думата „populus”, която на латински означава „народ“. А някакси, суверенът, по Конституция, е народът. В крайна сметка – политиците за суверена ли работят или за себе си? Как в Румъния вдигането на пенсиите с 40% не е популистко?

Но резултатът у нас е такъв – за майчинските и пенсиите нямаше консенсус и сватба в Народното събрание. Имаше консенсус и сватба за личното благо на партиите.
И какво разбрах днес? На тази сватба между ГЕРБ и БСП, с кумове – ВМРО и НФСБ, е имало и шафер. Това е президентът Румен Радев. Днес в Държавен вестник беше обнародвано решението за 8 лева субсидия на партиите. Т.е. президентът Румен Радев се е подписал под Закона за държавния бюджет и е решил да не налага вето по повод вдигането на субсидията от 1 лев на 8 лева.

По Конституция, президентът може мотивирано да върне закон в Народното събрание за ново обсъждане. Но той не върна за ново обсъждане размера на партийните субсидии.
А имаше поне 4 мотива да го направи:

Първи мотив: Гласуването за 8 лева субсидия в Народното събрание беше незаконно, защото се случи на трето гласуване. Законът позволява две гласувания. Явно президентът Радев споделя веруюто на председателя на Парламента Цвета Караянчева, че „законите не изчерпват всички ситуации в живота“. Има ситуации в живота, когато законът може да бъде нарушаван, особено, когато ситуацията касае личното благо на партиите.

Втори мотив: Депутатите приеха 8 лева субсидия, но не отмениха възможността партиите да получават неограничени дарения от бизнеса. Нещо, което трябваше да отменят веднага с приемането на 8-те лева. От 1 януари хем имаме 8 лева субсидия за партиите, хем имаме неограничено финансиране на партиите от бизнеса. Лятото президентът Радев беше твърдо против второто, но явно вече не вижда проблем нито в първото, нито във второто.

Трети мотив: Някои партии още не са върнали надвзетите незаконно субсидии. Партията БСП на Корнелия Нинова има да връща близо 3 милиона лева, а ПатрЕотите имат да връщат над 1 милион лева. Значи, не са си върнали това, което не е тяхно, а искат да прилапат още повече.

И четвърти, най-важен мотив: На национален референдум през 2016 година над два милиона и половина българи ясно изразиха волята си, че партийната субсидия трябва да е 1 лев на получен глас. Не 8 лева, както гласуваха депутатите по предложение на Корнелия Нинова. А 1 лев.

Явно не само на депутатите не им пука за суверена, а и на президента не му пука за суверена. А пък суверенът го е избрал за президент. Значи и президентът се е самозабравил.
Какъв е изводът? Изводът е, че президентът Радев не постъпи като президент на българските избиратели, а като личен президент на Корнелия Нинова.

Слави Трифонов

Следвайте ни в социалните медии