Слави Трифонов: Аз няма да се откажа, със сигурност!

Според действащия Изборен кодекс, на местния вот през есента трябва да има 6 000 машини за гласуване. Тези поправки бяха направени през февруари, а сега, 5 месеца по-късно, управляващите предлагат забрана на машинното гласуване. За да коментира тази тема в “Шоуто на Слави” гостува бившият депутат от “Реформаторски блок” Петър Славов.

Славов каза: “Като чух какво се е случило, не можах да повярвам. Реших, че е фалшива новина. Оказа се, че е истина. Има внесен такъв законопроект. Математически зад него стои достатъчно голямо парламентарно мнозинство, за да се изгласува. Чудя се на управляващите защо не изчакаха още 16 предавания, нямаше и да ги питате вече дали не им е неудобно.”

Славов показа законопроекта от 1 страничка и каза, че с него се зачерква труд повече от 10 години на различни администрации и Народни събрания, които са опитали да въведат машинно гласуване.

В поправките пише “В ал. 1 думите “се произвежда в най-малко 6000 избирателни секции” се заменят с “не се произвежда”.

“Малко се чудя с тази замяна на думи…Колко е кратък пътят. В един момент примерно думите “на всеки 4 години се провеждат избори за Народно събрание” да се заменят с едно “не се провеждат”…Докъде ще стигнем така”, каза още Славов.

“В България избори продължават да се провеждат по методиката от 19 век. Явно това е проблемът, че машините не грешат. Те не носят чували по изборите напред-назад, като някои депутати. На машините не може да се влияе финансово, да взимат по 20-30 лева на глас. Машините отчитат резултатите в рамките на един час след изборния ден, а не като на последните избори три дни ЦИК не може да обясни какво се случва. В момента определени медии се опитват да наложат тезата, че машинното гласуване имало своите пороци и недостатъци. Само че нищо конкретно не се казва”

ЦИК сега наема машини на тройна цена, доказа с документ Славов, като показа отговор, че това може да се случи на цена от 1000 лева, а не сегашните 3000.

Гостът и Трифонов призоваха хората да се възпротивят на случващото се. “Тази битка я водя от 3-4 години”, каза водещият. Финалните му думи бяха: “Аз няма да се откажа, със сигурност”.

Следвайте ни в социалните медии