Скръбна вест! Почина 6-годишната Мария, която се бореше за втори път с левкемията!

6-годишната Мария, която се бореше за втори път с левкемията, не успя да спечели битката за живота си. Тази сутрин момиченцето е издъхнало в детската онкохематология в Университетската болница “Царица Йоанна” в София.

Тъжната новина съобщиха близките на детето в страницата във Фейсбук, където се събираха дарения за лечението ѝ в Германия.

Малката Мими е родена със Синдром на Даун, а през 2017 г. се разболява от левкемия. Лекарите успяват да постигнат ремисия, но преди няколко месеца заболяването се завръща. През април момиченцето е прието в ИСУЛ. Въпреки усилията на лекарите, състоянието на Мими постоянно се влошава, като вчера се наложи детето да бъде поставено на командно дишане заради усложнения със сърцето и белите ѝ дробове.

Скандал избухна около лечението на болното дете, след като семейството чака почти 2 месеца Здравната каса да одобри плащане на противотуморни лекарства и накрая получи фактура за почти 14 хил. лв. От Здравната каса обясниха, че при кандидатстването майката не e представила всички документи. След като се събрали, се поискало и становище на експерти. Така до днес, след като скандалът гръмна и се предложи плащането да бъде одобрено.

Междувременно, от майката е поискано да декларира, че не желае да се ползват пари от дарителската сметка. Тя предпочита да не използва парите от дарителските сметки, за да може средствата да отидат при други семейства, които се нуждаят от помощ. Майката на детето благодари за лекарската помощ. Според наредбата обаче, в случая на Мария НЗОК не трябва да плаща, което поставя под въпрос “осребряването” на фактурата.

Следвайте ни в социалните медии