Скръбна вест! Почина Петър Петров

Отиде си една от легендите на великотърновския театър. На 14 септември на 88-годишна възраст почина дългогодишният актьор Петър Петров.

Поклонението ще бъде на 18 септември /сряда/ от 11 часа в Гробищния парк на Велико Търново, съобщава “Янтра днес”.

Повече от 30 години обичаният актьор е играл на сцената на Музикално-драматичен театър “Константин Кисимов”, а ролите му са повече от 200. Той е единственият артист у нас, изиграл на сцената всички български царе, за които са писани пиеси.

Превъплъщавал се е в образите на най-славните ни владетели, сред които са Калоян, Иван Шишман, Ивайло, Иван Александър, Фердинанд Сакскобургготски.

Първото му излизане на сцена в старата столица е в далечната 1961 г. в ролята на Мирослав (любовник на Мария Десислава) в пиесата “Иван Шишман” на Камен Зидаров. Няколко години по-късно играе и самия владетел. В пиесата “Патриарх Евтимий” също му е поверен образът на Иван Шишман.

Петър Петров е участвал и в шест български филма, сред които са “Гераците” по Елин Пелин и сериалът “Демонът на империята”. Той е играл на една сцена с величия от ранга на Георги Попов, Кирил Донев, Любен Кабакчиев, а народният артист Стефан Гецов бил негов близък приятел.

Следвайте ни в социалните медии