Скръбна вест! Почина бивш заместник министър

Внезапно е починал виден български банкер. Димитър Димитров, който бе и зам.-министър на икономическото развитие, си е отишъл на 63 г.

Новината за това съобщи на страницата си във Фейсбук икономистът Илия Лингорски:

“Напусна ни прекрасен човек и колега, от когото научих много! За мен бе привилегия за работя с Митко Димитров в качеството ми на председател на Надзорния съвет на банката, когато с неговото усърдие, инициатива и управленска мъдрост започна процеса по прерастването на Насърчителна банка в Българска банка за развитие – забележителен институционален проект, който с неговото лидерство бе доведен до успешен завършек.

Митко бе окуражение и опора през всички години на колегиалното ни взаимодействие, прерастнало в сърдечно и здраво приятелство. Почивай в мир, скъпи приятелю! Господи, приеми душата му с прегръдка във вечните Твои покои и радост”, написа той.

Новината за смъртта на видния икономист бе съобщена и на сайта на Българската банка за развитие.

С прискърбие съобщаваме за внезапната кончина на Димитър Димитров – едно от изявените имена в българския банков сектор, бивш подуправител на БНБ и зам.-министър на икономическото развитие, чиято професионална кариера в продължение на 13 години беше свързана с Българската банка за развитие.

В периода 2001- 2011 година Димитър Димитров беше изпълнителен директор и член на Управителния съвет на ББР, а по-късно избран и за член на Надзорния й съвет. Той беше солидарен към мисията на банката в подкрепа на икономическото развитие и бизнеса в България.

Димитър Димитров имаше солидна кариера зад гърба си.

От 1993 г. до 1995 г. Димитър Димитров бе изпълнителен директор на Обединена Българска Банка АД. През 1995 г. е заместник–министър на икономическото развитие, а през 1996 г. е подуправител на Българска народна банка. От 1995 г. до 1996 г. е председател на Съвета на директорите на Банкова консолидационна компания и през 1997 г. е изпълнителен директор на Банкова консолидационна компания.

Бил член на управителния съвет на холдинг Доверие АД и част от дъщерните му дружества. От ноември 2001 г. до май 2011 г. е изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на Насърчителна банка , сега Българска банка за развитие.

Следвайте ни в социалните медии