Сензационни разкрития за “евтаназията” на изнасилената девойка Ноа

17-годишната холандка Ноа Потховен, за която бе съобщено, че се е възползвала от законната възможност да си отиде от този свят с помощта на лекарите, не е прибягвала до евтаназия, а е издъхнала в дома си. Внимание на факта, че информацията все още не е потвърдена, обръща внимание The Guardian.

Журналистът Джон Хенли отбелязва, че по повод на кончината на младото момиче няма никаква официална информация. Голяма част от репортажите на англоезичните медии по темата са били от стари материали за Ноа. Неописуема трагедия:

Авторът обръща внимание и на последния пост, който се е появил в Instagram профила ѝ. Там 17-годишната холандка заявява, че отказва да се храни и да пие вода и прогнозира, че ще умре в рамките на 10 дни.

Медиците, както и близките на Ноа са се съгласили да не ѝ дават вода и храна срещу волята ѝ. Те са можели да ѝ дават обезболяващи, за да облекчат страданията ѝ, но за евтаназия не е ставало дума. В интервю за вестник de Gelderlander през декември миналата година Ноа се оплаква, че лекарите са ѝ отказали тази услуга. „Те смятат, че съм прекалено млада, за да умра”.

Тя добавя, че медиците са ѝ препоръчали да продължи да работи с психотерапевт и да чака мозъкът ѝ да се оформи окончателно – примерно до 21-годишна възраст. „Това ме сломи, защото не мога да чакам толкова дълго”, казва момичето.

На 4 юни историята, че лекари са помогнали на младо момиче да си отиде в този свят, тъй като в Холандия това е разрешено, се появи в куп световни медии. От

The Guardian смятат, че първоизточникът на недостоверната информация е агенция Сеntral European News, която и друг път е била уличавана в непрофесионализъм. По-рано тази година CEN загуби делото си срещу изданието BuzzFeed, което нарече агенцията „кралят на фалшивите новини”.

Следвайте ни в социалните медии