Села бедстват, мълнии изпепелиха покрив (Видео)

Кметът на старозагорската община Опан Генчо Колев обяви със своя заповед частично бедствено положение на територията на община Опан в следните кметства и кметски наместничества: с. Опан, с. Бяло поле, с. Васил Левски, с. Тракия и с. Бял извор. От 20 ч. на 2 юни е въведен в изпълнение Общинският план за защита при бедствия, част втора – „План за действие при възникване на наводнения“, съобщиха от областната управа.

Бедственото положение бе въведено заради интензивните валежи в района, започнали около 16 ч. на 2 юни. Те причиниха наводнения в домовете на много хора и в селскостопански постройки. Силният вятър е съборил дървета, има залята от водата инфраструктура, преливащи дерета. Със същата заповед се забранява влизането, пребиваването и движението на МПС в района на бедствието, освен тези на екипите от единната спасителна система и тези за продоволствено снабдяване на населението. Задължават се кметските наместници при продължаващо покачване на водата в деретата в рамките на селата да организират временно изваждане на застрашеното население и настаняването му в подходящи жилища.

Срокът на действие на кметската заповед е до 20 ч. на 6 юни.

Видео:

Снощи в Старозагорско също имаше проливни дъждове. В село Средногорово река излезе от коритото си и заля къщи. Наводниха се изби и приземни етажи. Реколтата на много стопани беше потопена и почти унищожена. Във връзка с пороите и очакваните нови валежи от земеделското министерство съобщиха, че отводнителните помпени станции на територията на цялата страна работят денонощно и се наблюдават от служители на „Напоителни системи“. Извършва се денонощен обход и наблюдение на язовири, реки и диги. Има готовност да се използва тежка техника, за да не се допуснат бедствени ситуации.

„В момента в къщата ми има едни 40-50 сантиметра вода, трябва да се изпомпа”, разказва местен жител на старозагорското село Средногорово.

„За последните 16 години реката е имало три бедствие като това Вчера беше най-голямото. Тук проблемът е, че реката е много плитка, основната скала е много близо. Трябва държавата да се намеси. Да се изградят диги, да се укрепи коритото, за да се ликвидира веднъж завинаги този проблем”, коментира Деньо Катанов.

Водите на река Янтра се повишиха опасно в района на Велико Търново. Близо 6 метра е достигнал водният стълб в понеделник сутрин.

110 литра на квадратен метър дъжд се изля над старата столица и принуди властите да поставят реката под денонощно наблюдение. По обед нивото се понижи на около 4 метра.

Заради придошлите води затворена за туристи остана църквата „Свети 40 мъченици”, защото подходът към нея бе наводнен.

Община Горна Оряховица обяви частично бедствено положение заради задръстен с дънери мост над Янтра. Спешни екипи разчистиха основите на съоръжението. Движението вече е възстановено.

Мълнии оставиха без дом семейство в Казанлък. Покривът на жилището им бил поразен от две гръмотевици. Вследствие на това възникнал пожар, който го унищожил, а цялата къща е наводнена.

„В 2.15 ч. тази нощ се разви мощна гръмотевична буря с интензивни валежи. Ние бяхме легнали да почиваме. В един момент от многобройните гръмотевици се увеличи една ужасна такава, която по сила беше невъзможно да се опише. И като падна, стаята се разтресе. Ние се уплашихме. Токът спря автоматично. Започна да мирише на нещо ужасно. И хукнахме нагоре”, сподели собственикът на къщата пред „Здравей, България” по NOVA.

Когато стигнали, таванът вече се бил запалил. Съседи подали сигнал на телефон 112. На мястото дошли пожарникари и екипи на полицията.

От общината съобщиха, че те, заедно със строителните фирми в Казанлък и строителните хипермаркети ще се заемат с възстановяването на покрива на къщата. Дотогава семейството ще живее в общинско жилище.

Порои и мощни гръмотевични бури се развиха на много места в страната в нощта срещу понеделник.

Проливен дъжд наводни Пловдив. За по-малко от час улици и булеварди се превърнаха в реки. Десетки автомобили закъсаха. Стотици домакинства останаха без ток заради аварии. Наводнени бяха къщи, мазета на жилищни и обществени сгради и четири болници. Екипи на Пожарната са евакуирали 120 бедстващи деца от дома на културата „Борис Христов“.

Отводнена е сградата на областната администрация в града. 30 души – сред тях малки деца и 4 бременни жени – и са изведени от бедстващи автомобили. Оказана е помощ на четирима самотно-живеещи инвалиди в наводнени жилищни сгради.

Евакуирани бяха два мола. Водата нахлула в търговските центрове през централните входове. Магазините затвориха спешно, а хората бяха изведени.

„Ситуацията в района вече е спокойна. Местата, които снощи бяха критични вече не съществуват като такива. В следващите няколко часа ще бъдат остранени и проблемите във ВиК мрежата”, коментира Борислав Инчев, кмет на район “Южен” в Пловдив, който пострада най-тежко след бедствието вчера. Най-засегнатата пътна отсечка там – “Коматевско шосе” е отводнена и в момента платната за движения се почистват.

Инчев допълни, че заради обилните валежи е била затормозена отводнителната канализационна система. Другият проблем е падналите листа, които правят покривка, която също пречи на отводняване. „Дано да сме си научили урока”, лаконичен бе той.

Продължават отводнителните дейности и в подлеза на Централна гара в Пловдив, както и във всички подобни съоръжения в Града под тепетата. През тази нощ за овладяване на критичната ситуация са се грижили около 400 служители на общината, полицията и пожарната. 20 екипа на РСПБЗН отводняват наводнени къщи.

Служителка на търговски обект, намиращ се в подлеза обясни, че снощи е имало вода до коленете. В нейния магазин е имало мокри дрехи и чорапи. 12 са били критичните точки в града след пороя снощи. Това пък съобщи на брифинг министърът на вътрешните работи Младен Маринов. На място е и директорът на Национална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов.

Пловдив постепенно се нормализира след голямото наводнение, предизвикано от обилните дъждове. Вече няма непроходими улици и подлези в града.

650 са сигналите за наводнение жилищни сгради. Отводняването им продължава.

В неделя вечерта в града паднаха до 70 литра на квадратен метър дъжд, което доведе и до наводнения в четири болници.

„Хубавото е, че няма човешки жертви”, коментира вътрешният министър Младен Маринов.

За тази вечер обаче е обявен жълт код за опасни валежи.

От четвъртък се очаква успокояване на времето. От петък до неделя ще бъде по-топло и спокойно, а следващата седмица ще има истински летен полъх в сутрешните часове и дъжд – в следобедните.

Следвайте ни в социалните медии