Сезонът на комарите идва! Как да се предпазим от тях?!

Съществуват най-различни теории за това, защо комарите си имат предпочитания.

По-закръглените, които отделят повече въглероден диоксид, любителите на бира, хората, които се потят повече – общо взето това са любимците на тези летящи твари, пише Обекти. Статистиката сочи, че комарите са привлечени неудържимо към един на всеки десет човека. Обзалагаме се, че в колкото и да сте суетни, в този случай бихте предпочели да не сте привлекателни. Изобщо!

Без да проявяваме сексизъм, трябва да ви уведомим, че само женските комари хапят, защото се нуждаят от кръвта ви, за да нахранят яйцата си. Освен това всеки вид комар (а те са стотици) си има своите вкусови предпочитания, които зависят от различни фактори.

Химичен състав

Комарите са придирчиви, защото искат най-доброто за яйцата си. Всеки човешки организъм е уникален, защото произвежда специфични химикали и микроби. Хитрите насекоми търсят конкретна химична комбинация и конкретна миризма, която излъчва тялото. Имайте предвид, че ако отговаряте на изискванията, ще бъдете засечени в радиус от 30 метра, тоест спасение няма.

Кръвна група

Да не забравяме, че комарите търсят кръв, така че ако вашата излъчва правилната миризма, то автоматично се превръща в мишена. Според научните изследвания хората с нулева кръвна група са два пъти по-апетитни за комарите, отколкото притежателите на кръвна група от тип А.

Кой е виновникът за идеалния коктейл за комара?

Колкото повече пот и въглероден диоксид, толкова по-неустоими сте за комара. Все пак проучванията не са съвсем единодушни, защото най-важната предпоставка е уникалната миризма на всеки организъм.

Със сигурност се знае обаче, че млечната киселина е сред най-сигурните притегателни центрове за комарите. Ако предпочитате да си хапвате сирене, кисело мляко, кисели зеленчуци, съвсем естествено е да имате повече от нея в организма си. В такъв случай ви препоръчваме да не предприемате вечерни разходки из парка без спрей против комари.

Не вярвайте на онези, които твърдят, че не ги хапят комари. Това не е вярно. Възможно е да нямат никакви симптоми, защото всеки организъм реагира по различен начин на отровата, и оттук да произтича заблудата им, но в един или друг момент всеки е ставал донор на кръв за комар.

Как да се предпазим от комарите?

Първо, старайте се да покриете възможно по-голяма площ от тялото си. Колкото по-малко открита кожа, толкова по-оскъден пир за комарите. Осведомете се какви растения гонят комарите, можете да засадите в градината/на балкона или да сложите листенца в джобовете си. Избягвайте места с повишена влажност – в противен случай отивате направо в устата на звяра.

Използвайте спрейове и мазила, за да защитите кожата си, но после не забравяйте да ги отмиете добре. И въпреки всичко това не даваме гаранция, че никой комар не би се почувствал неустоимо привлечен от вас, но не пречи да вземете предпазни мерки, нали?

Следвайте ни в социалните медии