Седмокласник: Най-трудното на изпита са пликовете!

„Най-сложен на изпита по български е трансформиращият преразказ. Но тази година по-трудни са пликовете”. Това сподели на влизане на националното външно оценяване Маноел Минков от 7. А клас в СУ „Симон Боливар”.

Както „Марица” писа, за първи път писмените работи ще се проверяват електронно. По тази причина има някои допълнителни изисквания – например идентификационната бланка да се попълни с печатни букви, и да се пише с черен химикал, за да стане по-лесно сканирането. Рано сутринта Маноел си взел даже две химикалки с черен пълнител.

Доста преди изпита в школото многократно обяснили на връстниците му как да действат с бланките и пликовете. Даже им дали разпечатки на образците, които МОН качи в сайта си. Въпреки това Маноел е леко притеснен да не сбърка нещо и разчита на помощ от квесторите.

На националното външно оценяване днес по български език и литература и в сряда – по математика, тийнейджърът се надява да изкара оценки, които ще му стигнат за Механото. Много е запален по колите. Затова и Автото му е вариант. Но Механото е по-висока летва, смята момчето. Яви се на изпита след само час и половина сън през цялата нощ. Не че не е затворил очи от притеснение. Имал вълнуваща неделя с дядо си.

В 9 без 15 и последният седмокласник от СУ „Симон Боливар” влезе в изпитните зали. Явиха се всички деца от двете паралелки в школото. Преди това, както повеляват правилата, квесторите ги приканиха да изключат мобилните телефони. Изпитът във всички учебни заведения в страната започна в 9 часа и се състои от два модула. Първият е с продължителност 60 минути, а вторият – час и половина.

Следвайте ни в социалните медии