Седем села в Пловдивско се вдигат на протест заради знак за винетки

Седем села в Пловдивско на протест заради знак за винетен стикер за 200 метра. Те са от общините „Родопи“ и „Садово“ и са готови да се вдигнат на бунт, ако нещата не се променят.

За 200 метра е сложен знак за винетна такса, а това възмущава хората. Това заяви в ефира на Нова телевизия Красимир Юруков, кмет на село Катуница.

Според кмета на Ягодово Димитър Дишев те могат да отидат до Пловдив, но не могат да се върнат без винетка. “От Ягодово до Пловдив няма табела за винетен стикер, но от Пловдив за селото има. Искаме да се измести табелата с 200 метра”, категоричен бе той.

Хората от селото заявиха, че за 200 метра трябва да си купуват годишна винетка, а за тях това е проблем, защото оскъпява пътуването им. “Ние работим в Пловдив и пътуваме всеки ден. Линиите на автобусите също ще трябва да се повишат, защото те ще трябва да закупят винетки”, категорични са недоволните.

Кметовете заявиха, че пътят не е републикански, а общински.

Потърсен за мнение по казуса проф. Олег Асенов от АПИ заяви, че е запознат със случая и става дума за табелка монтирана на първокласен път. Той е част от ТОЛ системата и отбелязва началото на отсечка, която е от ТОЛ мрежата. За този участък за година и два месеца не е наложена нито една глоба. Камера там няма. Често хората бъркат старата трафик система с тази на ТОЛ. Този проблем трябва да се реши цялостно, не само за там, но и за София. Още днес знакът ще бъде преместен, каза още той.

Следвайте ни в социалните медии