Светли петък е! Днес имен ден празнуват имена, даряващи живот

Днес имен ден празнуват: Жива, Живка, Живко, Жишо, Зоя.

Светли петък е петият ден на Светлата седмица след Великден, в който се благославя свети апостол Петър.

В дните на Светлата седмица се благославят светиите: в Светли понеделник – светите апостоли, в Светли вторник и сряда – св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък – св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък – св. ап. Петър, а в Светла събота – св. Йоан Кръстител. Седмият ден се нарича Томина неделя. Тази седмица е наситена и с момински празници.

На светли петък се отбелязва и празникът Живоприемни източник, или по-точно Пресвета Богородица ­ Живоприемни източник. Свързан е с „обновлението на храма на Пресвета Владичица и Богородица, който се намира вън от стените на Цариград (Константинопол), и се нарича „Живоприемен източник“, или още „Балъклъ“. Така е записано в началото на синаксара* на празника. Празникът обаче има своята предистория, свързана с чудо, извършено от Божията Майка през V в. на мястото, където се намира и до днес изграденият през 1833-1835 г. храм „Живоприемен източник“.

В Тракийските села петъкът след Великден се нарича летен Петковден и се устройват жертвоприношения, съпроводени с богати трапези, песни и хора.

На светли петък православните християни почитат чудотворната икона на света Богородица “Живоносен източник”. Иконата, която носи това име, е свързана с конкретни исторически събития.

Следвайте ни в социалните медии