Рязко се увеличи цената на петрола

Акциите на саудитската петролна корпорация “Сауди Арамко” (Saudi Aramco) за кратко поевтиняха до 34,45 риала (9,18 долара) в началото на търговията днес. Това е най-ниското равнище на котировките от лисването на компанията на 11 декември след рекордното първично публично предлагане, предаде Ройтерс.

Акциите на “Арамко” към 09.06 часа българско време поевтиняха с 0,14 процента до 34,50 риала. Те изгубиха почни 11 процента от стойността си след постигнатия максимум от 38,70 риала.

Котировките на “Арамко” се понижават на фона на общия спад на фондовите борси, предизвикан от геополитическото напрежение в Близкия изток. То бе породено от смъртта на иранския генерал Касем Солеймани при американски удар в Багдад.

При първичното публично предлагане книжата бяха пласирани при цена 32 риала за акция, като така “Арамко” бе оценен на 1,7 трилиона долара и стана най-скъпата компания в света.

Същевременно цените на петрола продължиха и днес силно да се повишават в азиатската електронна сесия заради геополитическото напрежение в Близкия изток, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Лондонският сорт Брент от Северно море, чиито котировки са референтни за европейския пазар, поскъпна с 2,35 на сто до 70,21 долара за барел.

Американският лек суров петрол повиши стойността си с 2,11 на сто до 64,38 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса.

Геополитическото напрежение вероятно ще остане силно през следващите дни, което ще подкрепя цените на черното злато, коментира анализатор на пазара, цитиран от Ройтерс.

Следвайте ни в социалните медии