Руски мошенници измислиха нова схема за изнудване на шофьори

Нов способ за рекетиране на собственици на автомобили с помощта на най-обикновен катинар набира популярност в големите руски градове, предупреждава сдружението “Сини кофички” (“Синие Ведёрки”), което се бори за забрана на лампите за специален режим на движение, ползвани масово в страната.

Схемата е вариация на познатата постановка с катанец на дръжката на вратата, но вместо на нея, той се поставя на някоя от джантите.

За да освободи колелото, собственикът трябва да преведе откуп на посочена сметка и да позвъни на телефон, за да получи кода за отключване на катинара. “Цената” на заключалката е 2 500 рубли (по-малко от €35) – прекалено дребна сума, заради която според координатора на “Сините кофички” Иван Кузнецов полицията по правило отказва да се занимава с проблема.

Катинарът на джантата е съпроводен с писмо, в което изнудвачите учтиво предупреждават за възможните последствия ако изнудваният реши да кара с “украшението” на колелото. Посланието завършва със саркастично пожелание в бъдеще собственикът да ползва катанеца по оригиналното му предназначение.

Следвайте ни в социалните медии