Рим се задръсти от боклук, ще го праща в България

Римският боклук ще се обработва в България. Кметството на вечния град е обявило конкурс за български компании, които от януари да поемат за преработка част от отпадъците на многомилионната италианска столица.

Пречиствателните обекти край Рим не смогват с обработката на хилядите тонове боклук на ден – близо 800 тона. Резултатът: гневни граждани, затлъстели плъхове по улиците и лоша хигиена.

„Управата е длъжна да поддържа вида на града. Рим заприлича на Калкута, все едно е задният двор на държавата. Хора в периферните квартали са задръстени от боклук”, каза Джорджо Муле от десноцентристката партия „Форца Италия”.

Италия вече е изнасяла за обработка у нас боклука на Неапол и Палермо. Плановете предвиждали сметта от Рим да започне да се транспортира към България от януари с договор за една година, след като кметството не е успяло да се договори с Дания и Швеция.

За последните две години Римската община е похарчила 14 милиона евро за прехвърляне на отпадъците към Австрия. Боклукът на римляни поема и Португалия.

Следвайте ни в социалните медии