Рекордните жеги взеха две жертви!

Рекордни горещини отчетоха в Западна Европа.

В Южна Франция близо до Монпелие бяха измерени рекордните 45,1 градуса. Предишният рекорд от 44 градуса беше постигнат при горещата вълна през 2003 и доведе до хиляди жертви.

В Испания двама души загинаха от топлинен удар. Властите предупредиха, че температурите може да растат още, докато в Каталуния продължават да се борят с голям горски пожар, информира bTV.

В Южна Франция училищата и детските градини са затворени. Досегашният температурен рекорд в страната от 44,1 градуса днес беше надминат с цял един градус. Температура от 45,1 по Целзий се измерва за първи път в историята на Франция.

„В Ним и региона, ако следите прогнозите, ще видите, че тук най-често са най-големите горещини и в цяла Франция ние най-много страдаме от горещините. Така че да не се учудваме, че през зимата вали сняг, а през лятото е горещо”, разказва местният жител Серж Трюлю.

„Наистина е изключително събитие, че поставяме нови температурни рекорди толкова рано – още на 28 юни, а не през юли или август.”, заяви Клеър Нюлис от Световната метеорологична организация.

В същото време, мощна гръмотевична буря с градушка удари Унгария, която също беше в плен на жегите.

Следвайте ни в социалните медии