Регистрираха 12 нови случая на морбили

12 нови случая на морбили са регистрирани през изминалия месец ноември в Пазарджишка област, съобщи началникът на Инфекциозно отделение към МБАЛ-Пазарджик д-р Мария Пишмишева. Девет от заболелите са от село Виноградец, а трима от община Панагюрище.Те са основно деца на различна възраст. Най-малкият пациент е бебе на 9 месеца, а най-голямото дете е на 17 години. Заболели са и двама възрастни – на 32 и 33 години. Еднакво засегнатите са и двата пола, уточни д-р Пишмишева. Всички болни вече са в подобрено здравословно състояние и са изписани от Инфекциозно отделение.

Морбили е тежко инфекциозно заболяване с висок контагиозен индекс – почти всеки неболедувал или неимунизиран при контакт с вируса се разболява, предупреждават специалистите. Основният застрашен контингент са най-малките деца – на възраст до 13 месеца, когато е първата имунизация срещу заболяването.

Основните симптоми на заболяването са висока температура, възпаление на очите, хрема, суха кашлица. Децата са неспокойни и раздразнителни. Около ден преди появата на обрива се установяват характерни изменения по лигавицата на устната кухина, което позволява диагнозата да бъде поставена веднага.

След третия ден се появява обривът, който започва от главата, а в следващите дни „слиза“ надолу. Обривът е представен от различни по големина елементи – червени петна, надигнати над кожата, на места сливащи се, може да има и лек сърбеж. Преминаването му е в същия ред – най-напред завяхва по лицето, а в следващите дни и по торса и крайниците. На местата на обривните елементи се наблюдават кафеникави пигментации, може да има и залющване на кожата.

Състоянието на болните през обривния период е значително увредено.

Морбили е заболяване с много и различни усложнения – ларингит, пневмония, диария, кератит. Може да се наблюдава чернодробно засягане. Най – тежкото усложнение е възпаление на мозъка и мозъчните обвивки, което може да завърши със смърт или с трайни увреждания.

Източник на инфекция е само човекът – вирусът се отделя в секретите при кихане и кашляне. Вирусът се отделя преди началото на клиничните прояви и 3-4 дни след появата на обрива – това е заразният период на заболяването!

Няма лечение срещу вируса.

Морбили е тежко инфекциозно заболяване, а освен това вирусът потиска имунитета на заболелия и го прави податлив дори към инфекции, които е преболедувал.

Морбили е ваксинопредотвратимо заболяване и единствената ефективна профилактика е прилагането на ваксина. Противоморбилната ваксина се прилага заедно с ваксините срещу рубеола и паротит. Съгласно имунизационния календар на България първата имунизация е на 13-месечна възраст, а реимунизацията – на 12 години.

Следвайте ни в социалните медии