Регистрираха първи случай на западнонилска треска!

Жена на 60 години от Монтана се е разболяла от западнонилска треска. Новината съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той поясни, че това е първият случай на опасното заболяване у нас през тази година.

Жената се е оплакала преди седмица, че не ѝ добре. Тя е приета за лечение в неврологичното отделение на местната болница с възпаление на мозъка. В резултат на приложеното ѝ лечение вече се чувства по-добре.

Според проф. Тодор Кантарджиев пикът на заразата, която се пренася от комарите, се очаква в края на август-началото на септември.

Съмнения за западнонилска треска имаше и при 6-годишно дете от Русе, но тя не се потвърди към момента. В съседна Гърция случаите вече са повече от 50, като четирима заразени починаха.

У нас през 2018 година от западнонилска треска заболяха 15 души, като двама от тях починаха. Тогава в съседните ни страни Гърция, Сърбия и Румъния заразените бяха стотици, а смъртните случаи десетки.

Симптомите на заболяването са гриподобни – висока температура, болки в тялото, отпадналост, подуване на лимфните възли. При 1 % от заболелите изходът е летален и предизвикан от впоследствие развит енцефалит или менингит. Това са основно възрастни и хора с отслабена имунна система, както и съвсем малки деца.

Следвайте ни в социалните медии