Разследват неколкократен “Пътен полицай на годината” за пране на пари

Йордан Петков няколко пъти е награждаван за „Пътен полицай на годината”. Той обаче е подал молба за напускане и е разследван за укриване на доходи и контрабанда на цигари, принуда и търговия с влияние, пране на пари и данъчни престъпления, съобщава NOVA.

Мъжът е заснет как кара луксозни автомобили, закупил е голяма къща и цех, баща му пък е собственик на язовир. Колите се водят по документи на брата на Йордан Петков. Въпросният близък роднина обаче няма шофьорска книжка.

Самият Йордан Петков е дългогодишен служител на районното управление на МВР в Ловеч. Отскоро е инспектор пета степен към пътна полиция.

Полицаят е закупил цех за производство на метални изделия в Ловеч и къщата над него. Имотът е придобит чрез покупко-продажба на търг от съдия изпълнител за 126 хил. лв.

Предишният собственик е подал жалба до МВР, защото според него цехът е купен на безценица.

В четвъртък бяха извършени претърсвания, при които са открити доказателства по досъдебно производство. Петков не се е притеснил от проверките на „Вътрешна сигурност”. Той дори е заснел с телефон обиска на дома му и го е изпратил на свои приятели.

Човек пожелал анонимност твърди пред NOVA, че Петков го е изнудвал за пари, за да не участва в търг за съдебно изпълнение и след като не ги е получил, е купил за 109 хил. лв. цех в село Гюренци. Фирмата, придобила цеха, се води на брат му.

Собственик на транспортна фирма е подал жалба срещу пътния полицай заради тормоз. Потърпевшият е спиран постоянно. Той решил да запише разговора си с Петков, който му казва:

„Няма разрешаване на проблема. Казвам ти просто, че приятелите на моите врагове са и мои врагове”.

Преди година Йордан Петков беше герой на „Здравей, България”. Тогава негов колега Иван Иванов засне как Петков се опитва да свали номерата на автомобил на жител на Луковит.

В социалните мрежи има и друг клип, който възмущава хората. От кадрите ясно се вижда как малко преди митрополит Гавраил да хвърли кръста в реката на Йордановден, Петков хвърля камък.

Полицаят е публикувал и свои снимки на които държи или лежи край пачки с пари.

Следвайте ни в социалните медии