Разкриха руски дипломат-шпионин у нас

Специализираната прокуратура образува досъдебно производство за престъпление за това, че от септември 2018 г., на територията на България, първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София събира, с цел да издаде на чужда държава информация, представляваща държавна тайна. Държавното обвинение действа след получаване на съответен сигнал от ДАНС.

В резултат на разследването, фактите в сигнала са потвърдени изцяло. Установено е, че действително от септември 2018 г., в продължение на близо година, руският шпионин е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на България, ЕС и НАТО.

Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги. Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран в България – първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София.

Съобразно Виенската конвенция за дипломатическите отношения, „дипломатическият агент се ползва с имунитет по отношение на наказателната юрисдикция на приемащата държава“. По тази причина, въпреки наличието на основания за привличането му в качеството на обвиняем, лицето е защитено с имунитет.

Главният прокурор Сотир Цацаров е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.

Следвайте ни в социалните медии