Радиоактивна ли е плажната ивица край Бургас?

Замерени са дози между 0.20 и 0.36, за да получите облъчване, равняващо се на рентегнова снимка, трябва да сте на плажа в продължение на 175 дни.

Радиационният фон на плажната ивица „Вромос” край Бургас, е завишен, съобщи Регионалната здравна инспекция в Бургас в най-неподходящия момент – същинското настъпване на летния сезон, което според хотелиери е от 10-ти юли.

Новината, която с годините за мнозина вече се е превърнала в такава от тип „небето е синьо” и „водата е мокра”, не изненадва бургазлии, но може да докара до паника хиляди наши сънародници от цялата страна, които планират летните си почивки в един от най-красивите родни курорти – Черноморец. Темата е деликатна за обществото след сериала “Чернобил”, пише Флагман.

От Здравната инспекция все пак уточняват, че въпрос за стойности на лъчение между 0.20 и 0.36 микрогрея на час. Проверка на Флагман.бг показа, че това са минимални и незначителни стойности, които може и да надвишават средните показанията за Черноморието – до 0,15 микрогрея (µGy), но не са застрашаващи.

От РЗИ – Бургас съобщават още, че за да бъде минимализиран риска за здравето на населението и тази година ще се обърнат към Бургаската областна управа и Община Созопол, за да сложат предупреидтелни табели за забрана ивицата да се ползва.

Както всяка година обаче почти никой от редовните туристи, посещаващи плажа „Вромос”, не обръща внимание на предупрежденията. Те ги приемат като „слухове” и дори ги оприличават като „конспирация”.

През 70-те и 80-те години ивицата, кяото се намира между Военноморската база „Атия” и нос Акин край Черноморец в дерето на залива са изхвърляни отпадъци от преработка на руда от мина Росен. През 90-те години заливът, редом с плаж „Вромос”, е рекултивиран, но въпреки това е установено завишено количество на радиация в пясъка и почвата около него.

Показанията за радиационния фон на пясъчната ивица обаче все пак са минимални, показа проверка на Флагман.БГ.

По официална информация доза от 10 до 20 Gy, поета наведнъж, е смъртоносна за човек. В скалата на микрогрейовете обаче 1 µGy се равнява на 0.000001 Gy или 1 милионна част. Така например една рентгенова снимка облъчва човек с 1.4 милигрея, или 1.4 Gy, или 1400 микрогрея.

На практика това значи, че за да получите доза, равняваща се на една рентегнова снимка при престой на плажа, се налага да стоите там в продължение на 4200 часа или 175 пълни дни.

Следвайте ни в социалните медии