Първа помощ при топлинен удар

Предразположеността на всеки човек към прегряване зависи от здравето му и е индивидуално. Най-податливи към това състояние са децата и възрастните хора, които страдат от сърдечносъдови, белодробни и бъбречни заболявания.

Топлинният удар е най-тежката форма на прегряване на тялото, водеща до увеличаване на телесната температура и е съпроводена с различни симптоми. Домашните мерки, които можете да вземете при топлинен удар, са достатъчни само при състояния, които не надвишават средна степен на прегряване. По-тежките състояния трябва задължително да бъдат лекувани от специалист. Ако усетите някой от симптомите, си починете на хладно, сенчесто и проветриво място, приемайте повече течности, съблечете се и не пийте кафе и алкохол, съветват специалистите.

Трябва да потърсим намесата на специалист, ако не не сме сигурни на какво точно се дължи състоянието на пострадалия или то е видимо тежко, както и ако не сте наясно какво бихте могли да направите, за да го облекчите. Обадете се на лекар, ако пострадалият не може да приема течности, както и ако не е способен да ги задържи, ако е дезориентиран, ако има затруднено дишане, ако е налице хронично заболяване.

При леки и средни форми на прегряване също трябва да потърсите бърза помощ, ако има загуба на съзнание или намалена ориентация, болка във или под гърдите, повръщане и висока температура.

Следвайте ни в социалните медии