Протест пред немското посолство заради отнетата 7-месечна Катерина

Десетки граждани излязоха на протест пред посолството на Германия в София днес по обяд заради случая с отнетото бебе от българско семейство.

Припомняме, че на 9 януари родителите изпратиха сигнал до медиите. По думите им след катастрофа, лекари в Хамбург се усъмнили, че 7-месечната Катерина е била тормозена в семейството си. Родителите отричат, но въпреки това детето е било отнето и е настанено в приемно семейство.

Протестиращите носеха транспаранти с надписи „Не пипайте децата“, „Българчетата не се продават“, „Не на злоупотребата с българското дете“, „Върнете Катерина“. Чуваха се освирквания.

Недоволните граждани заявяват, че ще продължат протестните действия, докато казусът не бъде разрешен в полза на родителите.

Искаме да изкажем нашата подкрепа за това българско семейство. Искаме да кажем на Федерална Република Германия и нейното представителство в България, че не сме съгласни едно българско дете да бъде задържано без съд и присъда, по неоснователни според нас причини, а само на базата на предположения. Това семейство е претърпяло катастрофа и вместо социалната служба да подпомогне това семейство, тя им налага тъга и притеснение. Това не е единичен случай, а е цялостна практика, каза протестиращ.

Даниела Попова от Управителния съвет на Сдружение „Родители, обединени за децата“ коментира: „Сдружението възникна точно поради причината, че и в България лобистки неправителствени организации се опитват да прокарат тези политики. Разработиха един закон, подобен на тези норвежки и германски закони. Това е плод на тази политика на разрушаване на семейството – отнемане на деца от семействата им. Катерина не е единичен случай. Това вече е все по-масова практика, тъй като всяко дете влече след себе си около 5000 евро“.

Попова посочи, че министърът на външните работи Екатерина Захариева и депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова са поели ангажимент да следят случая с Катерина. Надяваме се наистина българската държава да има адекватно поведение и да поиска незабавно връщане на детето на семейството му. Това е престъпление срещу едно кърмаче и неговото семейство от една претендираща за демократичност държава. Надявам се германските власти да се вразумят, както и пожелавам успех на българските власти да върнат детето на семейството му, каза още Даниела Попова.

Следвайте ни в социалните медии